Szmogriadó kérdezz-felelek: mi a helyzet a motorokkal?

Szmogriadó kérdezz-felelek: mi a helyzet a motorokkal?

- Kategória: Hírek

A TV-ben azt mondták, a motorokra nem érvényes - igaz ez? Tényleg lehet használni a motorokat, de csak a 2006 utáni, EURO3 típusokat? Mi van a robogókkal? Mi lesz üzletekkel, ha az öreg teherautók sem mehetnek: kifogynak a kenyérből és a tejből?

A fenti kérdések mindegyike a közösségi oldalakról származik, ami remekül mutatja, milyen kuszaság is van a témában. Most összeszedjük röviden, sallangmentesen, hogy kire milyen szabályok vonatkoznak.

  1. Azt hallottam a TV-ben, hogy ez csak az autókra vonatkozik, a motorokat lehet használni ilyenkor is, mert azoknál nincs megállapítva a környezetvédelmi osztály. Igaz ez?

Nem, nem igaz. A rendelet egyértelműen fogalmaz: tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, aminek forgalmi engedélyében a V.9 pont, azaz a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4 (nem összekeverendő az Euro 3 és Euro 4-gyel!), vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi besorolást. A nagymotorok szinte mindegyike ilyen, vagyis nem mehetnek. Ráadásul a tíz évnél idősebb gépek nem teljesítik az EURO3 előírásait, vagyis még azt sem mondhatod a rendőrnek, hogy a Te géped elvileg mehetne, ha mérnék a károsanyag-kibocsátását.

2. Akkor robogózni sem szabad?

De igen, a robogók mehetnek szabadon, mivel forgalmi engedéllyel rendelkező gépjárművekről szól a rendelet. Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM
b) szerint a gépjármű egy olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a segédmotoros kerékpár és a villamos azonban nem minősül gépjárműnek, tehát rájuk nem érvényes. Más kérdés, hogy egy kétütemű ötvenes pont a legszennyezőbb megoldás ilyenkor, de ez már csak ilyen faramuci helyzet.

Nem mi vagyunk a legfontosabb por- és füstkibocsátók, a motorok a környezetvédelmi vizsgálat hiánya miatt nem léphetnek utcára

3. Tényleg csak egy napig tart?

Nem, ez a levegő minőségének javulásáig, de minimum egy napig tart. Szóval amíg nem vonják vissza, életben marad a tiltás.

4. Ha több napig szmogriadó lesz, akkor hogy töltik fel a boltok polcait? Mi lesz, ha az öreg teherautók nem indulhatnak el, és ezért élelmiszer-hiány lesz?

Gondolt erre a rendelet alkotója is, ezért vannak kivételek. Legalább nyolc-kilenc ilyen akad, de a legfontosabb, hogy az élelmiszeráru-szállítókra nem vonatkozik a tiltás, így nem lesz fennakadás.

5. Ha  a szállópor-koncentráció magas, miért nem motorozhatok? Az én 15 éves, benzines motorom aligha termel bármilyen „port...”

Valóban, főként a dízelüzemű kocsik, valamint a fával, szénnel fűtők, no meg a nagyobb gyárak adják a szennyezés legnagyobb részét, de ettől még minden egyes gramm kipöfékelt CO számít, ezért fogják vissza ilyenkor a közlekedést, az autók, motorok üzemanyagától függetlenül.

 

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz