Jogsi nélkül lökte fel a robogóst, mégis megúszta

Jogsi nélkül lökte fel a robogóst, mégis megúszta

- Kategória: Hírek
13

Van úgy, hogy az igazságszolgáltatás kicsit eltéved a jogi útvesztőkben, és végül kiderül, hogy a balesetnek nincs is felelőse...

Laci futárként dolgozott robogójával. Nem volt valami erős a gép, így a húszéves motoros csak megfontoltan haladt felfelé a meredek Istenhegyi úton, amikor egy Mercedes előzni kezdte. Az autó a manőver végén visszatért a jobb sávba, ám ekkor hátsó sárvédőjével nekiment a robogó kormányának, amitől Laci elesett, és többszörös csonttöréssel került kórházba. Mint a helyszínelés során kiderült, a kocsit vezető 58 éves hölgynek már nem volt érvényes a jogosítványa.

Váratlan fordulat

A vizsgálat során kiemelték: az előzés megkezdésekor a robogó még közvetlenül az út jobb szélén haladt, míg az ütközéskor a menetirány szerinti jobb sáv közepén, talán kissé a sáv bal felére húzódva. Az autó sofőrje is arra hivatkozott, hogy a motoros irányt - igaz, nem sávot - váltott, ezért lökte fel. Végül emiatt még bíróságra sem került az ügy, egyszerűen elintézték annyival, hogy

a motort vezető Laci vezetéstechnikai hibájából következett be a baleset. A műszaki szakértő írásbeli véleménye alapján az volt az elsődleges ok, hogy a robogós nem követte az út vonalvezetését - áll a vezess.hu összefoglalójában.

Az ügyészség ezért nem emelt vádat, bűncselekmény hiányában eljárás sem indult az 58 éves hölgy ellen, aki azóta is vezet.

Hegylakók különvélemény: Valóban nem túl bölcs dolog irányt váltani, amikor éppen előzik az embert, főleg ha egy apró és lassú robogón ül valaki, tehát a motoros viselkedése hozzájárult a balesethez, ez nem is kérdéses. Persze ettől még az autóvezetőnek is illik - sőt kötelező - meggyőződnie róla, hogy a manőver befejezésekor van-e elegendő helye a visszatéréshez. Ennek fényében különösen érthetetlen, hogy még csak tárgyalás sem lett az esetből, főleg úgy, hogy érvényes jogosítvány nélkül vezetett a sofőr - az a minimum, hogy megosztott felelősséggel záruljon egy ilyen ügy.

Ti hogy látjátok - mi lett volna az igazságos ítélet?

Continental 2019