Hivatalos: Térfigyelő kamera alapján nem szabható ki bírság!

Hivatalos: Térfigyelő kamera alapján nem szabható ki bírság!

- Kategória: Hírek
3

Az utóbbi hetekben oda-vissza pattogott a labda, attól függően, hogy ki nyilatkozott: egyik azt állította, jogos a felvételek alapján kiszabott bírság, a másik szerint nem az. A rendőrség végre rendet tett a kérdésben, és örökre lezárta a témát.

Számos kereszteződében szabtak ki fix 50 000 forintos büntetéseket a szabálytalan autósokra és motorosokra, ezeket pedig muszáj volt befizetniük, mivel – az objektív felelősség alapján – az üzembentartó felelt értük, azaz nem számított, ki követte el a kihágást, neki fizetni kellett. Most egy csapásra megváltozott mindez, mégpedig nem egy politikus vagy önjelölt szakértő, hanem a rendőrség hivatalos állásfoglalása alapján.

Ha nem vallod be, nem büntethetnek meg

A bírságolás alapja a felvétel volt, melyet a közterület-felügyelet térfigyelő kamerái készítettek. Igen ám, de mint arról az ORFK az Index.hu-t tájékoztatta, az objektív felelősség alapján kiszabható büntetéseket csak a jogszabálynak megfelelő eszközökkel rögzíthetik, márpedig ezek a kamerák nem olyanok.

A VÉDA és az egyéb sebességmérők megfelelnek az előírásoknak, így azok felvételei alapján bármikor jöhet bírság, ellenben a közterületen elhelyezett kamerák alapján csak feljelentés tehető, de a sofőrön múlik, hogy beismeri-e a tettét

Persze ettől még valós a szabálysértés, s a képkockák alapján a közterület-felügyelet emberei megtehetik a feljelentést, a rendőrség pedig le is folytatja az eljárást.

Innentől azonban fordul a kocka, és ugyanaz a helyzet áll elő, mintha valaki a telefonjával filmezné le, ahogy egy autós a záróvonalon előz. Ha a sofőr utólag bevallja, hogy tényleg ő vezette a kocsit, akkor megkapja büntetését, de ha nem, akkor nincs mit tenni – megússza a kihágást, hiszen csak azt rögzítették, hogy a jármű elhaladt ott, a vezetőt nem azonosították be.

Az üzembentartón nem hajtható be az összeg, mert ugyan a kötelező haladási irány megszegése vagy a behajtani tiloson áthajtás objektív felelősség hatálya alá esik, de a manővert nem ennek bizonyítására alkalmas módon rögzítették – ezzel a kör bezárult. Fellélegezhetnek, akiknek folyamatban van az ügye, azok viszont most bosszankodhatnak, akik korábban befizették a csekket, s ezzel kvázi elismerték a vétségüket.