Olvasói: Átvertek a pályamatricával…

Olvasói: Átvertek a pályamatricával…

- Kategória: Vélemény
14

Muszáj az eladó helyett is odafigyelnünk, mert – mint Ádám történetéből kiderül -, utólag már hiába reklamálunk…

Kedves Hegylakók Magazin! Ezúton szeretném elmesélni, hogy jártam ma az ország legdinamikusabban fejlődő töltőállomás-hálózatának egyik benzinkútján. Azért írok most, mert gondolom idén még nem sok motoros társunk jutott el addig, hogy túrája során az autópályát válassza, s pályamatricát váltson, ezért leginkább az ők figyelmét szeretném felhívni, nehogy ugyan abba a csapdába essenek mint én.

A töltőállomás kiírása szerint nincs külön matrica motorra, amit a személyzet is megerősített. Már bánom, hogy nem ott a helyszínen kerestem rá, hogy igazat mondanak-e…

Már nem árulunk motorosmatricát, sajnáljuk…

A sztori viszonylag egyszerű, már elég régóta használom idén a motort, ám most éreztem azt, hogy itt az ideje hogy az autópályázzak vele kicsit. Gondosan előkészültem az útra, így már előző nap tankoltam és megváltottam a 10 napos (heti) matricámat motorra. Illetve csak váltottam volna, ugyanis a kúton tájékoztattak, hogy idéntől már nem él a D1M, azaz a motoros 10 napos matrica, mint ahogy azt a tájékoztatójuk is mutatja (illetve pont hogy nem mutatja), tehát mostantól D1 matrica kell a motorra is, pont kétszer annyiért (kerekítve) 3000 forintért.

Hát gondoltam oké, ezt is benyeljük, megvettem a D1 matricát, majd hazamentem, hogy utánaolvassak, mikortól is szűnt meg a D1M matrica. Legnagyobb meglepetésemre viszont azt tapasztaltam, hogy bármelyik oldalon nézem, mindenhol elérhető, kapható a D1M matrica 1470 forintért. Ekkor azonnal telefonáltam a töltőállomáslánc ügyfélszolgálatára, ahol közölték, hogy a tájékoztatójuk a kúton ki van helyezve, és ha azon nem szerepel D1M, akkor nincs, de azért kedvességből átirányítottak a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatára, ahol megnyugtattak: ez a kategória létezik, és fel is fogják venni a kapcsolatot az érintett céggel, hogy kiküszöböljék a hibát.

Pár perces kutatás után rögtön kiderült, mégiscsak van motorosmatrica, ami ráadásul éppen felébe kerül, mint amit rám sóztak

Hazudtak, mégis én szívom meg

Viszont az is kiderült, hogy esetemben buktam a D1M és D1 matrica közti különbözet árát, ugyanis szívesen átírják, de a módosítás összege pontosan 1470 forint, úgyhogy a különbözetek levonása után nem maradna egy fillér se, így akármit csinálok, buktam a pénzem másik felét – már nem mintha olyan hatalmas összeg lenne – de azért mégiscsak felháborító!

Feleslegesen elköltöttem úgy 1500 forintot, ráadásul azt sem tudták megmondani, hogy ez egyáltalán érvényes-e a motoromra, hiszen nem a megfelelő (D1M) kategória, hanem „sima” D1

Ráadásul, a kategóriajavításhoz fel kell keresni az egyik irodájukat, úgyhogy annyira nem mozgat meg a dolog, hogy ennek még utána is járjak. Próbálkoztam a helyszíni korrigálással is, de az sajnos a vásárlást követő öt-tíz percen túl esélytelen mutatvány.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy kapok-e bírságot a nem megfelelő kategória besorolású matricahasználatért, ugyanis a kúton nem tudták egyértelműen megmondani, hogy mi a helyzet ez ügyben!

Ellenben az útdíjszolgáltató megnyugtatott, szerintük ezért nem járhat bírság, na majd meglátjuk, elvégre a módosítás ugyan annyiba kerül utólag is mintha vennék egy új D1M kategóriás matricát. Szóval kedves Motorostársak, figyeljetek, nehogy Ti is úgy járjatok mint én, aki elhittem, amit az eladók állítottak – bár ne tettem volna… Széles Utat!

 • ThomAce

  Ugyan így jártam én is. Panaszomat elküldtem az ÁAK-nek, illetve a benzinkútnak ahol vettem. Olyan “szép” levelet kaptam vissza, hogy akkor is én vagyok a hülye. Másik alkalommal mikor nem volt képes a kutas (SHELL) hölgyike motoros matricát adni, fogtam magam, átmentem a kb. 4km-rel odébb található másik SHELL kútra, ahol széles mosollyal nyújtották át a D1M “matricát”. Tanulság sajnos nem sok van a történetben… Ne hagyjátok magatokat átveni, csak ennyi.

 • Miklós

  Találtál olyan szabályt, hogy a kút köteles mindenféle matricát árusítani? (nem kizárt, hogy van ilyen szolgáltatási kötelezettség, ezért kérdezem)
  Ha nincs ilyen, akkor nem kötelesek D1M-et árusítani, át kell menni olyan kútra, ahol van ilyen matrica. Nem hiszem, hogy bármilyen kötelességük lenne megtéríteni a drágább matricád árát, kicsit olyan a dolog, mintha bemennél a Tescoba, hogy te decis kólát szeretnél, csak 0,33-as van, te pedig szaladnál a fogyasztóvédelemhez, hogy téged átvernek. Hogy téves tájékoztatást adtak? A jog nem tudása nem mentesít annak következményei alól, ha te jól ismerted volna a szabályokat, nem tudtak volna megvezetni.
  A D1-es matrica vonatkozik motorkerékpárra, tehát nem fogsz büntetést kapni.

  • Viki

   Nem azt mondták, h náluk nincs, hanem hogy egyáltalán sehol. Ez nem ugyanaz, mint amiről Te beszélsz.

   • Miklós

    Ezért mondom, hogy a matrica szabályokat a közlekedőnek kell ismernie. Hogy a kútnál téves tájékoztatást adtak, az a kút baja.

    • krampam

     nem, nem! Ők erre szolgáltatás nyújtására szerződtek az Útdíjfizetővel, szóval joggal várható el a szabályos és szakszerű tájékoztatás, működés ezügyben.

  • Sauvagebiker

   Szia
   Én vagyok, az eset “elszenvedője”, és igen Vikinek igaza van, engem a kúton úgy tájékoztattak, hogy idéntől nem létezik D1M matrica, mint ahogy azt az ő tájékoztatójuk is mutatja…

  • krampam

   mert miért ne lenne “köteles”? Mert kifogyott aznap a “matricákból”? Egyébként is hányok ettől a kifejezéstől, ne tegyünk már úgy, mintha még mindig kézzelfogható termékről lenne szó! A hülye rendszerükben regisztrálják a dolgot, s fizetsz… deciskóla…

 • döme

  sziasztok, én fordítva jártam: 30 napos matricát szerettem volna venni. a kutas magyarázta hogy D1-et nem ad csak 10 napos D1M-et. hiába magyaráztam hogy a 30 napos illetve 1 éves azonos a szgk. matricákkal, a kedvezményes motoros csak 10 naposra van. nem adott, mert azt mondta “majd holnap visszajön és velem fog veszekedni”. na jó, megvettem a D1M-et de most figyelhetek, mikor jár le… (1 hónapig kell majd) pénzt nem buktam, csak a kellemetlenség, de bosszantó hogy ennyire nem értenek a munkájukhoz egyesek.

  • Polemius

   Hasonlóan jártam, megyei matricát akartam venni egy kúton, de nem akartak adni, mondván, csak 10 napos van motorra, megyei csak autóra meg nagyobbakra van… Pár percig próbáltam meggyőzni, aztán továbbálltam a következő kúthoz, ahol adtak.
   Külön bosszantó volt, hogy ahol először megálltam, a guminyomást akartam ellenőrizni, de nem volt működő készülék, így továbbmentem a következőhöz, guminyomás, tankolás, matrica nem vásárlás a fentiek miatt, majd egy harmadik kútnál végre matrica. Mindezt persze 38 fokban a nyár közepén.

 • Bulldog

  Nem tudjátok mi van azzal a kezdeményezéssel, amit a neten írtunk alá többen, hogy legyen arányos az útdíj a motorsosoknak? Csehországban, Szlovákiában pl az egy nyomon haladó járművekre nincs is pálya díj. Nem pánikolsz be ha véletlenül felhajtasz egy pálya szakaszra, itthon meg ha nem vagy ismerős és véletlenül felmész valamire matrica nélkül akkor rettegsz, hogy mikor tudsz lejönni és addig elcsípnek-e.

  • Ronin

   Semmi. Keveseket erdekelt, atgondolatlan volt, igy masodszorra sem sikerult elerni, h barmi valtozzon…

 • Tanacs Krisztian

  Hogy jó véleményt is írjak, van üdítő kivétel. Törökbálint, Park utcai Shell kút. Újonnan vásárolt Red Baronos motorral tankoltam és majdnem elfelejtettem, hogy a Budapestre menő M1/M7 szakaszra is kell pályamatrica. Nagyon kedves pénztáros hölgy kérdezett rá, hogy van-e matricám a motorra. Aztán vettem volna egy 10 naposat, mire megkérdezte, hogy nem járok-e többször majd a motorral Bp. környéki autópályaszakaszokon, mert akkor jobban megéri a Pest-megyei matrica. Én a család minden járművére meg szoktam venni a Pest-megyeit az interneten, nem is tudtam, hogy benzinkúton is lehet megyeit venni, így végül azt vettem. Még a rendszámnál is figyelmeztetett, hogy nehogy elrontsam, mert persze fogalmam nem volt az új motor rendszámáról… Szóval ilyen is van! #Shell #Törökbálint
  https://uploads.disquscdn.com/images/53694bc8a49781312ee4ce4c8c439cca37c748cfcaace826a6791ddfb464f3a3.jpg

 • Gergő

  Sziasztok!

  Csak nekem tűnt fel, hogy már a legelső képen (ahol a kategóriatábla van a kúton) is ellentmondás van? 🙂

  Fent az ikonos tájékoztatónál a motor valóban a kocsival van egy kategóriába véve, de lent apró betűvel ki van írva, hogy motorkerékpárra 1470 forint a 10 napos matrica. 😉 Már rögtön lehetett volna erre hivatkozni.

  Sajnos nagyon kell figyelni, mert sokszor hajlamosak borzasztóan félretájékoztatni a kutasok. Mindenesetre roppant bosszantó, hogy az embernek kell agyalni rajta, mit higgyen el és mit ne.

 • BazLájkír

  Általában már mindenkinek van okos telefonja, azon van mobil vásárlás. Ezzel az alkalmazással lehet venni mindenféle matricát, és nem kell a kutasokkal szenvedni.