GumiGuru: Nyakig pakolt Busa – mit vegyek rá?

GumiGuru: Nyakig pakolt Busa – mit vegyek rá?

- Kategória: Gumiguru
2

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: az ajánlatodat szeretném kérni. Suzuki Hayabusám van, és utassal, bőröndökkel közlekedünk inkább. Viszonylag “nagyra” nőttünk a párommal mind a ketten. Én 190cm/100-110kg vagyok, a párom 180cm/70-80kg. (Mikor, hogy. Tél előtt vagy tél után ugye…) Tehát valami sporttúragumira szeretnék váltani. Egy jó kompromisszumra lenne szükségem. Néha, (egyedül) azért sportosra veszem a figurát. Egy kis kanyarkergetésre gondolok elsősorban. Ugyanakkor fontos lenne az is, hogy ne “egye” meg 5-6 ezer km alatt a hátsót. Tudom, ez sok mindentől függ. És a nagy súly sem válik előnyére. Én a Pirelli Angel Gt-re gondoltam elsősorban, aztán a Pirelli Angel St-re. Viszont szívesen olvasnék az ajánlataid között más gyártók típusairól is.

Köszönettel: Gergő

VÁLASZ

Kedves Gergő!

Látom, hogy valóban jól meg van terhelve a Busa, utas és csomagok, továbbá a motornak is megvan a maga súlya és fokozzuk még azzal, hogy a Sólyom nem tartozik a gyenge gépek közé, így nem is csodálkozom, hogy nem a gumik barátja a motor. Jól gondolkozol a sporttúragumik irányában, ezekben van annyi tartósság hogy jól bírják a hosszabb távot és a nagyobb terhelést. Nem rossz választás az Angel modellek valamelyike, az ST egyik gyenge pontja volt a hosszabb futásteljesítmény, ellenben igazán sportosan használható darab, a GT modellen esetén ezen már javítottak, de nem ezek a legtartósabb sporttúragumik viszont nagyon jól tapadnak. Ilyen szempontból amikor egyedül mész, jól ki tudod használni a gumi adottságait.

suzuki hayabusa
A Busa nem arról híres, hogy kímélné a gumikat…

Ajánlanék még neked egy szintén jó tulajdonságokkal rendelkező modellcsaládot, ez pedig a Dunlop RoadSmart II illetve az új III generációs darab. Mind a két gumi esetén nagyon jó futásteljesítményeket  tapasztaltunk, könnyebb motorokon 15 000 km-t is tudott a gumi. Nyilván az a Te esetedben redukálódni fog a nagyobb terhelés miatt, de 10 000 km-t gond nélkül el kell futnia még a II-es modellnek is. Mindemellett az egyik legjobb száraz tapadással rendelkezik ez a gumi! A Te esetedben és a RoadSmart II-t vagy a III-t választanám, mindkettő tartós lesz és szépen fog tapadni.