Rendőrség: Ez a motorozás hat alapszabálya

Rendőrség: Ez a motorozás hat alapszabálya

- Kategória: Baleset-megelőzés
0

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei segítenek, hogy megúszd a legjellemzőbb baleseteket. Íme, a biztonságos motorozás hat alapszabálya a vásárlástól a célba érésig.

Az enyhe idő beköszöntével jelentősen megnő a motorral közlekedők száma. Nagyon fontos, hogy a több hónapos kihagyást követően készítsd fel a gépedet az újbóli közlekedésre, s ellenőrizd a motor műszaki állapotát, amihez most mi is segítséget is nyújtunk a tavaszi felkészítés részletes, mégis áttekinthető leírásával.

motorosrendor-hd

A legnagyobb veszély a felkészületlenség

Sok tévhit, városi legenda kering közszájon, ezért szezon elején érdemes átvenni, melyek is a legveszélyesebb helyzetek, és ilyenkor mit kell tennie a vezetőnek. Például előzéskor mindig legyen csekély sebességkülönbség a motor és az autó között, ugyanakkor a holttérben (a kocsi hátsó harmada) minél kevesebb időt tölts a manőver közben! Ügyelj a megfelelő oldaltávolság tartására, hogy az előzendő jármű vezetője időben észrevehesse szándékodat! A helyes követési távolság megválasztása is fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülőútvonal.

Ehhez kapcsolódik, hogy hirtelen veszélyhelyzet esetén nem szabad az akadályt nézni, hanem a menekülő-útvonalra kell összpontosítani, hisz’ így ösztönösen odavezeted a motort is – áll a Police.hu összefoglalójában.

Az alapvető intelmek után pedig lássuk egyesével a biztonságos motorozás hat fő szabályát:

  1. Motorkerékpár vásárlása előtt alaposan gondold át a használat jellegét, a vezetési képességed, a megszerzett rutinod! Tartsd szem előtt, hogy a teljesítmény növekedése – főként kezdő pilótánál – a baleseti és sérülési kockázatot is jelentősen növelheti!

2. Kizárólag a jogszabályi előírásoknak megfelelő, karbantartott, kellően felkészített motorkerékpárral vegyél részt a közúti forgalomban! Hiába a tudás, ha hibás, rosszul működő géppel kelsz útra!

3. Motorozás közben kiemelten fontos a megfelelő fizikai és mentális állapot! Ez nem autó, ahol négykeréken, szinte fotelben ülve relaxálhatsz, amíg például a tilosnál vársz, muszáj mindvégig összpontosítanod! Soha ne ülj motorra, ha nem vagy vezetésre alkalmas állapotban!

(MTI Fotó: Marjai János)

4. Mindig használd a passzív védelmi eszközöket! Hőmérséklettől függetlenül viselj megfelelő méretű, optimális védelmet biztosító bukósisakot, és használj komplett motoros védőfelszerelést!

5. Ismerd meg motorod az első nagyobb út előtt, legyél tisztában a reakcióival és a saját képességeiddel, és fejleszd tovább vezetéstechnikai ismereteidet!

6. Legyél mindenkor partner a közlekedésben! Úgy motorozz, ahogy azt saját biztonságod érdekében másoktól is elvárod – légy előzékeny és előrelát a forgalomban!

Balesetmentes közlekedést kíván minden motorosnak a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság!