Irány a nagyvilág! – A Honda legjobb túramotorjai

Irány a nagyvilág! – A Honda legjobb túramotorjai

- Kategória: Kiemelt cikk
0

A vállalat termékpalettáján mindig is igen jelentős szerepet töltöttek be a kalandgépek, nincs ez másképp 2017-es kínálatukban sem. Átfogó körképünkben most sorra vesszük a legjobb és legújabb utazómotorokat.

Számos nagyszerű típus közül válogathatsz, ha közepesen hosszú utakra keresel kényelmes masinát, de ha a világot szelnéd át egy strapabíró kétkerekűvel, arra is van megoldásuk – lássuk hát, mivel kényeztetnek minket idén a Honda mérnökei!

A barátságos mindenes: NC750X

Az elképesztően alacsony fogyasztású, játszi könnyedséggel kezelhető motorkerékpár kényelmes vezetést lehetővé tévő duplakuplungos automatikus (DCT) váltójával és kompakt, ugyanakkor strapabíró felépítésével lopta be magát a bukósisakosok szívébe. A rövidebb vagy közepesen hosszú túrázások mellett városi közlekedésre is eszményi modell műszaki tartalmát továbbfejlesztették, többek között módosult az erőforrás, tehát immáron még nagyobb nyomaték áll a vezető rendelkezésére. A hosszú rugóutaknak hála az NC számára nem jelentenek akadályt a bosszantó kátyúk, de még a könnyebb földutak sem. A külcsínt is átszabták a tervezők, az új, modernebb és áramvonalasabb idomok használatával csökkent a légellenállás, ez úgyszintén az utazások kényelmét szolgálja, a még nagyobb és fényesebb folyadékkristályos kijelzőről pedig könnyedén leolvashatóak az információk. A típus legújabb kiadása ötféle szemet gyönyörködtető fényezéssel választható.

Magas üléspozíciójának, rendkívül könnyű kezelhetőségének és nyomatékban gazdag erőforrásának hála az NC750X minden helyzetben ideális partner, legyen szó városi vagy hegyvidéki csavargásról

Kanyarvadász sikermodell új köntösben: VFR800F

A nagy klasszikus neve sokak szemében egyet jelent a kompromisszummentes, színtiszta élvezetet nyújtó, sportos túrázás fogalmával. A jellegzetes külsejű vas évek óta szépül, egyre modernebb formát ölt, ugyanakkor mai napig őrzi legjellegzetesebb vonásait. A kiforrott V4-es szív lendületesen mozgatja a testet, hiszen már alacsony fordulatszámon 75,1 Nm-es forgatónyomatékot ad le, a gázkart nem kímélve pedig 106 lóerő szabadul el, mindezt VTEC vezérlés teszi hatékonnyá.

A gép súlyából tíz kilogrammot faragtak és karcsúbb, ezáltal könnyebben kezelhető lett, ráadásul mindez aerodinamikai tulajdonságait is javította. A biztonságos utazást a kipörgésgátló (TCS) biztosítja, de kapható a típus ABS-szel felszerelt változatban is. A felhasználók szerint a motorkerékpár kiemelendő tulajdonsága a kifejezetten gyors gázreakció és a kifinomult, felhasználóbarát viselkedés.

A stílusos nyolcszázas sok szempontból megújult, áramvonalasabb, könnyebb és nyomatékosabb lett elődjénél, minden eddiginél nagyszerűbb élménnyé téve vezetését

A kalandor fivérek: VFR800X Crossrunner és VFR1200X Crosstourer

A „Viffer” leszármazottai a Crossrunner és Crosstourer, vagyis a VFR800X és VFR1200X. A kistestvért az előbb már említett erős és nyomatékos V4-es erőforrást hajtja, ám vérbeli kalandmotoros külsőbe bújtatták azt. A könnyedén irányítható, dinamikus szerkezet igazi kilométerfaló, tudták ezt jól a tervezők, ezért többek között markolatfűtéssel, állítható nyeregmagassággal, egyenes üléspozíciót garantáló, széles kormánnyal vértezték fel, valamint a legzordabb időjárási körülmények között is biztonságot garantáló kipörgés- és blokkolásgátlóval. No és mindemellett ne feledkezzünk meg arról, hogy a tekintélyes hasmagasságnak köszönhetően a motorkerékpár terepen is jól megállja a helyét.

A valódi szabadsággal ajándékoz meg a VFR800X, hiszen jól átgondolt, nagyszerű kialakításának és modern műszaki megoldásainak hála nyergében csak az utazásra kell koncentrálni

A család nagyobbik tagjával, az 1237 köbcentis, ugyancsak V4-es motorral felszerelt Crosstourerrel bátran nekivághatsz akár az egész világ meghódításának is! A továbbfejlesztett, még praktikusabbra szabott masina tervezésekor a kifinomult működés, a magas használati érték és a könnyű kezelhetőség volt a tervezők legfőbb célja. DCT váltó, elektronikus gázmarkolat, eszményi futómű és hatékony menetbiztonsági kiegészítők szolgálják a túrázók igényeit, emellett a konstrukciót a Honda által kifejlesztett Unicam vezérlési rendszer teszi még hatékonyabbá.

A megújult Crosstourer számos extrával felszerelve állt csatasorba, többek között állítható szélvédővel, 12 voltos aljzattal és három alprogrammal hatékonyabbá tett automatikus váltóval

Az újjászületett legenda: CRF1000L Africa Twin

Az eddig felsoroltak mellett itt van minden túrázók ásza, a Dakar Rallyk királya, az Africa Twin, mely név egybeforrt a megbízhatósággal és strapabírósággal. Az eredeti modellt közel három évtizede azért tervezték, hogy több ezer kilométert tehessen meg vele a pilóta gond nélkül, sivatagokban és egyéb járhatatlan ösvényeken. Nincs ez másképp az új kiadás esetében sem, csak éppen a gyártó legfrissebb fejlesztéseivel felvértezve, modern beltartalommal tért vissza. A mindössze 208 kilós száraztömegű gép lelke egy vadonatúj, négyütemű, 998 köbcentis, soros, kéthengeres erőforrás, amelyből tekintélyes, 98 Nm-es nyomaték tör elő. A duplakuplungos váltó, az ABS és kipörgésgátló a kényelmet fokozzák, de ezek kikapcsolhatóak, ha a vezető a nyers motorozási élményt szeretné inkább megtapasztalni. A rendkívül sokoldalú kétkerekű bármilyen terepen megállja a helyét, legyen szó aszfaltról, hétköznapi ingázásról vagy kemény terephasználatról. A CRF1000L-t választhatod „pőrén”, mint az ősmodellt, de akár a legmodernebb technikai kiegészítőkkel felszerelve is.

Közel 30 éve, hogy az Africa Twin bemutatkozott a Párizs-Dakar Rallyn, ezt a nevezetes dátumot idézte fel a Honda az „Igazi kaland” jelmondattal

Egészen friss hír, hogy egy vadiúj, hét kilóval könnyebb és öt lóerővel erősebb változatot is piacra dobtak a legendás kétkerekűből. A CRF1000L Africa Twin Rally a professzionális versenygépek legkiemelkedőbb erényeit hordozza magában, átalakított futóművel, fémfékcsövekkel, magasabbra került első sárvédővel hódít, továbbá egy speciális alkalmazásról pár mozdulattal programozható ECU került a gépbe, és sok-sok szénszálas elemet is alkalmaztak elkészítésekor.

Az újdonság Termignoni kipufogórendszert kapott, így a kiállása mellett a hangja is dögös lesz

A könnyűlovasság: CRF250L és CRF250 Rally

A kisebb köbcentis géposztály időtlen klasszikusa a karcsú, fürge CRF250L. Ezzel a negyedliteres masinával úgy vághatunk át a városon, mint kés a vajon, de nem köt az aszfaltozott út, mert kiváló terepképességeinek hála akár árkon-bokron keresztül is járhatunk vele munkába. A 250 köbcentis, egyhengeres erőforrás 24,4 lóereje mozgatja a minden eddiginél karcsúbb, feltankoltan mindössze 146 kilós testet. Hatékony Showa felfüggesztése és 255 millis szabadmagassága okán nincs olyan akadály, amit ne győzhetnénk le vele. A kisebb termetű krossz-rajongóknak hátrány, hogy a gép igen jelentős, 87,5 centis ülésmagassága a viszonylag nyurga pilótáknak kedvez.

A külcsínt a CRF450R stílusa ihlette, az új idomzat és a versenymotorokat idéző, gyönyörű fényezés igen figyelemfelkeltővé teszi a negyedliteres mindenes megjelenését

Újdonságként érkezik a típusból egy Rally változat is, melynek kalandmotoros jellege igencsak hangsúlyos – előbb bemutatott testvéréhez mérten három literrel nagyobb üzemanyagtartállyal, megnövelt, 1455 milliméteres tengelytávval, 270 millis szabadmagassággal és 89,5 centis ülésmagassággal csábít kalandra. Kis tömege és elképesztően könnyed kezelhetősége miatt igazi társ lehet nemcsak rövidebb utakon, hanem hosszú túrákon is.

Olyan apró, de fontos kiegészítők utalnak a CRF Rally kiváló terepképességére, mint a védelmet nyújtó haspáncél és az esés esetén behajló váltókar

 Maxirobogóba oltott túramotor: X-ADV

Végül, de nem utolsó sorban itt van a Honda legújabb modellje, a rendkívül különös, formabontó külsejű X-ADV. Ebben egy 745 köbcentis, folyadékhűtéses, soros, kéthengeres hajtómű dolgozik, mely 6250-es percenkénti fordulaton 54 lóerőt ad le. Az igencsak hosszú rugóutakkal felvértezett gép elöl 17-es, hátul 15 colos hátsó kerekeket kapott, emellett öt fokozatban állítható szélvédőt és az Africa Twinről származó kézvédőket találunk rajta. Érdekes és modern megoldás, hogy a rendszer egy jeladós Smart Key-jel működik, így az indításhoz, a tanksapka és az ülés alatti tárolórekesz nyitásához nem szükséges elővenni a kulcsot.

Az X-Adventure-rel nehéz lesz észrevétlennek maradni a parkolóban, különleges megjelenése ugyanis minden tekintetet magára vonz