„Jöjjön gyorsan, nekitolattak a motorjának!”

„Jöjjön gyorsan, nekitolattak a motorjának!”

- Kategória: Vélemény
12

Szürreális helyzet és párbeszéd: nem lehetsz bűntelen, ha motorral jöttél…

– Jöjjön gyorsan, nekitolattak a motorjának! – kiáltottak utánam a boltban, s valóban, egy fekete egyterű éppen a Kawa mellett állt, bal egyben a tanácstalan anyukával, aki tán nem is értette, mi volt az a koppanás.

Legjobb védekezés a támadás? Ha nekimész valakinek, csak mondd azt: rossz helyen állt…

Lélekszakadva rohanok ki, és örömmel nyugtázom, hogy nem lett nagy baj: a tolatóradar jelzésére fittyet hányó sofőr szerencsére csak alig-alig araszolt, az ütközés után nyomban a fékre lépett, s nem borította fel a gépet, csupán a kormányhoz ért hozzá.

– Csókolom, drága! Hogy sikerült nekimenni a motornak?

– Ez itt nem parkoló, tudja, nem parkoló! – próbált visszavágni egyből… – Az ott igen, az parkoló! – mutatja az üres helyet, ahonnan az imént oly’ ügyesen kitolatott.

– Értem. Tehát leszögezhetjük, hogy én hibáztam, amiért fél percre magára hagytam a motort a bolt előtt, ahol egyébként sem megállni, sem várakozni tilos tábla nincs kint?

– Bocsánat… – teszi hozzá, immáron sokkal halkabban.

A motor talpon maradt, így a betétlap nem került elő, de végződhetett volna rosszabbul is. Innen egyébként megsaccolható, milyen széles az utca, még mielőtt felmerülne, hogy tényleg rossz helyen áll az a szegény pára…

 

Lám, nem lehetünk bűntelenek: ha beállsz a parkolóba, akkor bunkó vagy, mert elfoglalod egy autó helyét, ha pedig a bolt előtt teszed le a gépet, akkor útban vagy a kormányzsonglőröknek, akik tolatóradarral sem vesznek észre egy két méter hosszú, kétmázsás fémkupacot.

Csattanóként azért akadt kellemes meglepetés is: a boltba visszatérve elém lépett a feltűnően kedves eladóhölgy, s rögtön a kirakat elé mutatott:

Mi itt szeretjük a motorosokat, legközelebb álljon nyugodtan a járdára, senki nem szól majd érte…

Persze az a járda nincs másfél méter, így sem szabályosan sem illendően nem tudsz letenni oda egy testes motort, de azért kedves, hogy akadnak üzletek, ahol tárt karokkal várnak minket – már csak a vásárlóiknak kellene felzárkózni hozzájuk.

 • Wez

  Amikor az enyémet borította fel a gyökér azvolt a válasz hogy minek álltam mögé.

 • Tóth Ferenc

  Sajnos az enyémet, mikor felborították, nem tudom mi volt a reakció, mert úgy ott hagyták, mint a szart. Egy törött kuplungkaron és az elfolyt benzinen kívül nem lett baja. Bár akkor egyetemista fejjel kellőképpen bosszantó volt, suli előtt tankoltam csurig a gépet.

 • ThomAce

  Nekem sajnos a faridomot nyúzta le egy fél tenyérnyi darabon, az alig 1 éves motoron… Az első reakció, hogy miért én álltam be úgy… Mondom a “kedves” hölgynek, hogy bizony én parkoltam ott szabályosan és engem is majdnem kilapított, mikor épp a motoromhoz igyekeztem. Mázlira, éppen elkaptam a motoromat, így nem egy másik autónak esett neki. Sajnos később belementem abba, hogy javíttás (fényezés). Belegondolva, lehettem volna már annyira vérgeci, hogy kötelezzem arra, hogy az idom teljes cseréjét ejtsük meg. De persze, akkor is én lennék a szemét motoros. Még most is megvannak a fotók az esetrő… Ja és persze a szóban forgó hölgy úgy volt képes a furgonjával beállni, hogy két autónyi helyet foglalt el.

 • gabimany

  Az útszélén a sárga csík az ugye jelent valamit?

  • Orosz József

   Úton látsz jelzést vagy a járdaszegélyen(k szegélyen ha így jobban tetszik)? Tudod esetleg mi a különbség vagy megadjam a megfejtést?

   • gabimany

    Segíts mester! Mi is a különbség?

    “m) megállási tilalmat jelző vonal: az úttest szélén vagy a járda
    szegélyén levő folytonos vonal, amely – jogszabály rendelkezéséből vagy
    jelzőtábla jelzéséből folyó – megállási tilalomra hívja fel a figyelmet;”

 • Boronkai László

  Ismerem a helyet, tényleg nincs kint tábla, várakozni tilost jelöl a szaggatott sárga, de az is véget ér a motor mögött, szóval kár ezen lovagolni.

  Aki kíváncsi rá, itt megnézheti, hogy miért is szabad ott állni:

  https://goo.gl/maps/9H7oy1XfHzz

  • gabimany

   Kár ezen lovagolni valóban, csak kicsit fura, ha valaki habzó szájjal szidja a másikat, és előadja, hogy ő mindent jól csinált, miközben kiderül, hogy mégsem.

   • Boronkai László

    …az tényleg fura, de hogy jön ez ide? Ott a Streetview, ha a fotóból nem lenne egyértelmű: ez egy várakozni tilos, ami éppen a motor hátuljánál ér véget. (Mellesleg, ha nem érne véget, akkor is szabályosan parkolna ott, szóval pont mindegy.)

    • Peter Horváth

     Úgy, hogy a magyar emberek többségének morálja és mentalitása ilyen, ami sajnos minden helyzetben meglátszik. 🙁

 • Tanacs Krisztian

  Ha tényleg baja lesz a motornak és még a károkozó autósnak áll feljebb, és nem ismeri el a vétségét, ragaszkodni kell a rendőrség kihívásához. A megemelt biztosítási díjon felül még egy combos szabálysértést is fizethet károkozásért. Az pedig teljesen mindegy, hogy van ott megállni tilos, vagy nem, azt legfeljebb külön tényállásként rögzíti a járőr, ha valaki belehajt egy álló járműbe, biztosan szabályt sért. Nekem forgalomban, álló motoromba hajtott bele egy jóképességű ügyész hölgy. Nagyon magas hangról indított, hogy ő hogy utálja a motorosokat, aztán nagyon csendesen fejezte be, amikor hívni akartam a járőrt, elismert mindent, kitöltötte a betétlapot és elsunnyogott.