Olvasói: Nekem húszezret megér a leállósáv…

Olvasói: Nekem húszezret megér a leállósáv…

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
11

Megint belefutottunk egy városi legendába, úgyhogy közreadjuk Noémi levelét – másoknak is hasznos lehet.

Sziasztok! A minap araszoltam abban a bizonyos, 10,5 kilométeres dugóban az M7-esen Pest felé. Végül meguntam, és mivel középen néha szinte összeértek az autók (fene vinné az összes vaksi sofőrt!), én meg siettem haza a vihar elől, meguntam az araszolást, lementem a leállósávba, és elsuhantam mellettük.

Utólag már vakartam a fejem, hogy mi lesz, ha lefotóztak, de a főnököm azt mondta, már nem él a 150 ezres bírság erre. A leállósáv legfeljebb 20 ezer forintos fix tétel. Igaz ez? Nem vagyok láma, rákerestem, de a bírságkalkulátorokban csak a régi, 150 rugót találtam… Nem esne jól, de a húszezer beleférne, ha már szabálytalankodtam, ezen nincs is mit vitatni.

Köszi!

Noémi

leállósáv
Ha nagy a dugó, akkor is csak a sorok között, a felezőn mehetsz előre – ez alól nincs kivétel, már ha nem akarsz bírságot fizetni (Kép: MTI)

Leállósáv? Felejtsd el!

Kedves Noémi! Nem igaz a 150 ezer és – tulajdonképpen – a húszezer sem. Hogy megértsd, miről is van szó, kezdjük a szabállyal, pontosabban a rövid kivonatával:

KRESZ 37. § – Közlekedés Autópályán

A leállósávon csak járóképtelen, hibás civil járművel állhatsz, kivéve, ha a járműveddel egy továbbhaladásra képtelen autó elszállítását vagy javítását végzed (motorral ez ugye kizárt).

 

Adja magát az ötlet, hogy a szabadnak tűnő sávon gyorsan kikerüld a kocsikat, de a helyedben nem tenném – és nem csak a büntetés miatt

Tehát eleve nem hajthatsz rá, s ha mégis mondjuk ott állsz meg inni, mert meleged van, vagy nyújtózni, akkor a Kormányrendelet szerint 20 ezer forint helyszíni bírsággal „jutalmaznak…” Ez azonban csak a megállás, szó nincs haladásról, mint az esetedben, ami már keményebb dió…

Folytatás a 2. oldalon