Nincs jelentősége, hogy mivel vizsgázol?

Nincs jelentősége, hogy mivel vizsgázol?

- Kategória: Vélemény
8

Szokás szerint egyszerű, másodpercek alatt megtalálható szabályról van szó, mégis olyan égbekiáltó butaságok érkeznek válaszként, hogy a fal adja a másikat…

  •  Ki mit tud arról, hogy ha segédmotoros kerékpárra vizsgázom, de csak automataváltós motor van a sulinak, de én váltósra szeretném a jogsit, akkor ez hogy van? Automatára kapom meg, odáig rendben, de a rendőr megbüntet, ha váltóssal megyek? Oktató szerint nem… – tette fel a kérdést Pityu az egyik motoros Facebook-csoportban.

Nem az a gond, hogy egy kezdő motoros ezzel nincs tisztában, hanem az, hogy a sok jól informált egyből ilyen sommás, légből kapott válaszokkal bombázza szegényt: „Semmit nem fog befolyásolni, 50-es az 50-es”, meg „hülyeség: az autós jogsiba sem írják bele, nemhogy segédmotorosba.”

Automata váltó és jogosítvány – íme, a valóság

Lám, ezért nem jó ötlet a Facebook népét kérdezni, mikor a Google-ba beütve másodpercek alatt megtalálhatod a választ, mármint az igazit.

9. számú melléklet a 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelethez: 15.356 A 11. pontban a „78. Automata sebességváltóval rendelkező járművekre korlátozva” szöveget fel kell tüntetni, ha a járművezető jelölt a jártassági és magatartási vizsgát nem kézi sebességváltóval rendelkező járművel teljesítette.

Ennyi hát a megoldás, Petya. Ha automatikus váltóval felszerelt motorral vagy autóval vizsgázol, akkor csak olyat vezethetsz. Ellenkező esetben a KRESZ 4. § (1) bekezdés a) pont alapján (Az engedélyhez kötött jármű vezetője nem rendelkezik járművezetésre jogosító kategóriával) 35-től 70 ezer forintig terjedő bírságra készülhetsz.