Olvasói: Hülyeség ellen a lézerblokkoló sem véd…

Olvasói: Hülyeség ellen a lézerblokkoló sem véd…

- Kategória: Vélemény
12

Norbi besokallt a bírságoktól, inkább végleges megoldásra költene a csekkek helyett. Mit is mondjak… Itt már nem segít a tüneti kezelés.

Sziasztok Hegylakók!

Sokat utazom autóval, motorral, és tavaly meg tavalyelőtt többször belefutottam trafipaxokba. Jöttek a csekkek: összesen 260 000 Ft-ot csengettem be, olyan hülyeségekért, mint a kihalt, városon belüli részen készült 118 km/h-s fotóm. Muszáj valami megoldást találnom, hogy a “szupertrafipaxokra” se költsek többet! Láttam, hogy foglalkoztatok egy időben a lézerblokkolókkal, de ha jól tudom, azok már tiltottak. Láttam az ebay-en egyéb “okosságokat” is, amivel nem olvasható a rendszám, no meg legális előrejelzőkből is akad. Láttam, teszteltetek már ilyeneket. Szerintetek melyikre ruházzak be?

Széles utat, gumifákat és rendőrmentes utat!

Norbi

30-as-tabla-traffipax

Kedves Norbi!

Hogy elsőként a kérdésekre válaszoljak: a lézerblokkoló jelenleg minimum fix 50 ezer forintos bukó, ha gyorsan hajtottál éppen, ha nem, vagyis nem túl jó befektetés. A rendszámot felcsapó és elsötétítő keretek még nagyobb hülyeségek, mivel már itthon is több esetben a motor elkobzásához vezettek, a több százezres bírságról és az így kiesett szezonról nem is beszélve. A szupertraffipaxok, ahogy írod, de nevezzük inkább VÉDA-nak, ugyanúgy mérik a sebességet, mint eddig, vagyis semmi nem változott, kár lenne külön ezek miatt költségekbe verned magad, főként, hogy ezek fix helyen várnak, semmi meglepetés nincs bennük. Az újdonság inkább az, hogy a friss készülékek a műszaki vagy a biztosítás hiányát is kiszúrják, ahogy a lopott járgányokat is. Az előrejelzők tulajdonképpen csak placebók, mivel amikor a mérés zajlik – vagyis a készülék riaszt – már aligha tehetsz bármit. Alig egy másodperc múlva elkészül a kép, rajta a sebességeddel, ennyi idő alatt pedig aligha lassítasz le, pláne 120-ról 50-re, városban.

Városban 130? Ez komoly?

Másrészről viszont nem tudom szó nélkül hagyni, hogy a sok bírságból sem okultál… Őszintén: városban 118 km/óra? Az óra szerint éppen kilóharminc. Ne is haragudj, de bármennyire is úgy ítélted meg, hogy az egy ritkán lakott környék, a 120-130 egyszerűen nem pálya városban. Nincs az a bíró, aki felmentene a letöltendő börtön alól, ha ilyen sebességgel okozol balesetet.

Szóval első körben azt javasolom, ha sok a dolgod, indulj el minden reggel negyed órával korábban, és legalább városban igyekezz a szabályos határ közelében autózni, motorozni – mindannyiunk érdekében. Az általános beállítások alapján – szintén óra szerint – városban 65-70, míg országúton 105-110 környékén csak akkor büntetnek, ha meg is állítanak, igyekezz hát ezen a határon belül közlekedni, ha el akarod kerülni a súlyos csekkeket.