Mit kezdj a párás plexivel: PinLock vagy törlőkendő?

Mit kezdj a párás plexivel: PinLock vagy törlőkendő?

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
11

Addig bajlódott a sisakkal, hogy végül az árokban kötött ki…

Ősszel és kora tavasszal különösen sok bosszúságot okoz a motorosoknak a hideg, párás idő. Nem elég, hogy ilyenkor csúsznak az utak és görcsösebbé válnak a mozdulatok a kabát alá bekúszó cúgtól, még a plexi is párásodik, ami ilyen szerencsétlen balesetekhez vezethet:

Mit tehetsz a párásodó plexi ellen?

Az úgynevezett PinLock fólia sajátos kialakítása révén biztosítja, hogy légrés keletkezzen a fólia ás a plexi között, ezáltal szinte lehetetlen úgy rálehelni, hogy párássá váljon. Léteznek különféle spray-k és folyadékok is, de a tesztek alapján ezek csak ideig-óráig működnek, s viszonylag gyakran kell újrakezelni a felületet.  Ha csak néha ülsz motorra télen, ezért nem ruháznál be a jellemzően 10-15 ezer forintot kóstáló PinLockra, köztes megoldásként szóba jöhet az optikusoknál kapható nedves, páramentesítő, szemüvegtisztító kendő, ami kiviteltől függően 100-200 alkalommal használható, és 3-4 ezer forintba kerül. Ez akár egy egész télre elég lehet, ráadásul fénytörést sem okoz, szóval bátran használható.

 • Szlejer

  Baj, hogy a múlt telet a borotvahabos trükkel csináltam végig? Működik, kemény mínuszokban is, ha egy minimális légmozgás van a sisakban. Fénytörés alig észlelhető. Hátránya: macerás kenegetni, jobban gyűjti a koszt. Pinlock bontatlanul hever, talán idén kipróbálom.

  • CyberPunk

   Én egyszer betettem a pinlockot és azóta ki se vettem. Soha nincs pára, és az éjszakai kettős fénytörésből eredő problémákkal sem találkoztam soha vele.
   Amikor a pinlock körül tiszta pára (két szélén), a pinlockos részen akkor sincsen SEMMI. Nem csak csökkenti, hanem teljesen meg is szünteti.

   • Szlejer

    Azért nem raktam még be, mert minden nap hordom a sisakot (sokat kell pucolni) és azzal riogattak, hogy már attól karcolódik a pinlock, ha ferdén nézek rá.

    • CyberPunk

     nem tudom, nekem nem nagyon karcolódik, de amúgy közelről nem látod, amikor viseled, ha kicsit karcos, csak ha már szét van csiszolva.

 • Zsóka Zoltán

  PinLock volt a sisakomba jódarabig. Egy nagy gond volt vele,hogy mikor gyorsabban mentem belekerült a cucc felső része a latóterembe,így zavaróbb volt,mint maga a pára. Egy darabig kinylódtam vele,majd a kukába kötött ki. Némelyik sisaknak van olyan zárási lehetősége,higy tud hagyni 1-2 mm hézagot (MicroLock?),így a beáramló levegő kiviszi a párát. Ez a legjobb megoldás

  • Németh Zoltán

   Csak így a homlokomra fújja a szelet és fázik.

   • Zsóka Zoltán

    Általam ajánlott sisakok csak 1 mm-re nyílnak ki,kellemes ventiláció lesz.Ha az ujjad közé fér már rossz.

 • Azt kell, hogy mondjam, nem vagyok megelégedve a pinlockkal. Meglehetősen bazári megoldás és ennek megfelelően zavarja is a perifériás látást. Ez speciel nem csak bicskanyitogató az ember pénzéért, de többé-kevésbé veszélyes is.

  Ha ehelyett rendes duplafalú plexivel kínálnának sisakokat, az valóban megoldás lehetne, inkább fizetnék azokért 10-15 ezerrel többet. Persze akkor nem lehetne a “pinlock előkészítést” parasztvakításként, az extra alkatrészt (ami nem mellesleg sérülékeny) pedig kopasztóeszközként eladni.

  Ha valamelyik gyártó erretévedne (nyilván nem fog), jelezném, hogy ha megdöglök, mert nem veszem észre időben a jobbról beúszó traktort, akkor biztosan nem veszek új pinlock betétet. Cinizmus, de nem teljesen oktalan.

 • gabimany

  Én pinlock helyett ezt használom: http://www.motorcycle-superstore.com/4010/i/pro-grip-3000-light-sensitive-lens kb. ugyanazt tudja, csak nem kell előkészítés.

 • Németh Zoltán

  Én ráhúzom az orromra a motoros kendőt, és/vagy megpróbálom egyenletesen, folyamatosan, kicsiket lélegezni – nyugton maradni és kevés párát fújni. Amikor ideges leszek, akkor szaporán és nagyobbat lélegzek és párás lesz a plexi, szóval csak nyugalom… Ha mégis nagyon párás lesz a plexi, akkor felhajtom kicsit, hadd jöjjön be a száraz levegő, de mivel fázni szokott az arcom – gyorsan becsukom, amint lehet.

 • gesszti

  Egy jó szellőző rendszerrel rendelkező sisak egy bele való pinlockkal hibátlan. Csak egészen extrém helyzetekben párásodik, (Felhőszakadás a hegyekben…) de akkor is járóképes marad a kilátás. Tök felesleges pepecselni mindenféle varázsszerrel. Gagyi sisakban ez se mindenható. Nem karcolódik észrevehetően. Idén beletettem 10e km-t a sisakba, és minden motorozás után letakarítom. Semmi karc, vagy kopás nem látszik a műanyag felületen. Persze nyilván nem dörzsiszivaccsal kell nekimenni. Nálam ott van a sisaktartó mellé rendszeresítve egy nyári ablakmosó spricni, meg egy jó minőségű mikroszálas törlőkendő. Papírral törölni tilos, mint ahogy a plexi külső felületét is.