Motorbaleset: Nem ér letöltendőt egy emberélet?

Motorbaleset: Nem ér letöltendőt egy emberélet?

- Kategória: Hírek
22

Amíg ilyen ítéletek születnek, aligha lesz súlya a büntetésnek…

A Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt a nő ellen, aki májusban Kőszeg felől Szombathely irányába, a 87-es számú főúton haladt, s a nyílegyenes úton áttért a szemközti sávba, és összeütközött az ott szabályosan közlekedő motorossal. Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják, ugyanis a – 75-80 km/órás sebességgel haladó – motoros életét veszítette az ütközés következtében.

Egy sérült, egy elhunyt: felfüggesztett fogház…

A Vas Megyei Főügyészség sajtóközleményében kiemelték: a motorvezető észrevette a sávjába áttérő autóst, azonnal vészfékezett, azonban nem tudta elkerülni a balesetet: a szélvédőre csapódott, majd az úttestre zuhant és a helyszínen életét vesztette. Utasa, aki az aszfaltnak csapódott, súlyos, fél évet meghaladó gyógytartamú sérüléseket szenvedett. Hozzátették: a vádlott szabályszegése vezetett az ütközéshez, a súlyos sérüléshez és a halálesethez,

azonban felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozták, illetve javasolják, hogy a hölgyet eltiltsák a járművezetéstől.

 • Szlejer

  Nem derül ki a cikkből, hogy mitől/miért tért át a szembejövő sávba. Nem derül ki, hogy a motoros gyorshajtott-e az adott útszakaszon. Nem derül ki semmi az egyéb enyhítő körülményekről sem…

  Ha mondjuk a Hírszerkesztő közeli rokona/hölgyismerőse megcsúszik az autójával miközben az egyedül nevelt gyermekéhez igyekszik a kórházba és megöl egy motorost, akkor is ilyen hévvel küldene börtönbe egy büntetlen előéletű embert? Ja, hogy nem? 😉

  • GSR

   Nem olvastad el figyelmesen! Írja, hogy 75-80 km/h-val haladt a motoros..Iigen, aki halálos kimenetelű vétséget követ el, az menjen börtönbe! Egyből a motorosra húznád a lepedőt, feltételezve,hogy gyorsan ment, majd igazolsz egy gyorhajtást (“..siet a kórházba..”).. Logikus..

   • Szlejer

    HOL ment 75-80km/h-val, tessékmondani? Olvasás helyett nem tetszett elég körültekintően gondolkodni. 😉 A “motorosra húznám a lepedőt” és a “nem ismerjük az enyhítő körülményeket”, az két különböző történet, ha már a logikáról és a büntetőjogról makogsz valamit.

    • Erdei Gábor

     Tök midegy hogy hol, ment… Relatív gyorshajtàs is van.. Ha 10 el nem tud szmegàllni az akadàly előtt… Az is gyorshajtàs. Cikkből nem sok minden derül ki. Mièrt ment àt az autò. Lènyeg, hogy meghalt. Hagyjuk a motoros tàrsainkat nyugodtan a föld alatt….

     • Szlejer

      Ja, hagyjuk nyugodni és ne posztoljunk róla bulvárhíreket egy motoros portálra…

    • András Bán

     A 87-es számú főúton, oda van írva. Tehát egyáltalán nem lépte túl a megengedett sebességet.

     • Szlejer

      Az felmerült már, hogy nem végig 90-es tábla van azon az úton? Vagy motorosként ilyesmire figyelni luxus?

     • András Bán

      …”összeütközött az ott szabályosan közlekedő motorossal”…
      Szabályosan közlekedő, teccik érteni??

  • Zsolt

   De. Akkor is. Nincs mentség “Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségé”-re. Akkor sem, ha gyalogost, másik autóst, rollerest akárkit öl meg…

   • Szlejer

    Zsoltot, a büntetőjogi szakértőt hallottuk. Remélem, ha egyszer hasonló helyzetbe kerülsz, akkor mentegetőzés és ügyvéddel vacakolás helyett önként a börtönt választod és a maximális letöltendőt kéred magadra… Agyvelő hiányára tényleg nincs mentség.

    • Zsolt

     Idéztem a cikkből. Személyeskedés helyett. ;

  • Nickmack

   Nem csak a motorosokról van már szó, mióta ekkora a forgalom. Le kellene lassan számolni azzal a nézettel, hogy az autókkal elkövetett hibák bocsánatosak, hiszen mindenki… Aki beül 1-2 tonna vasba, az vezessen úgy, hogy ne csússzon meg. Ha mégis, akkor kapjon komoly büntetést, amennyiben ettől valaki megsérül. Ha elkezdesz az utcán a levegőbe lövöldözni, akkor letöltendőt fogsz kapni, egy autót, ami sokkal halálosabb tud lenni, meg vezethetsz agyatlanul?

   • Szlejer

    Kurvára nem kapsz letöltendőt pusztán azért, mert az utcán kezdesz levegőbe lövöldözni… Mivel lövöldözöl? Mikor? Milyen joghelyzetben? Tetszik látni, ezek csak a bulvárhírekben és az egyszerű népek agyában fekete-fehérek. 😉

    • Nickmack

     Ja, ha rendőr vagy szolgálat közben, akkor nem. Egyébként meg igen, és nagyon helyesen. Lovagolhatunk a szavakon, de akkor forgassuk át ezt rögtön úgy, hogy ha engedély nélkül robbanóeszközt gyártasz, letöltendőt kapsz. Pedig lehet, hogy marha jó vegyész vagy és senkire sem jelentett veszélyt. Egy 2-3 másodpercig nem figyelő autós meg nagyon sokmindenkire veszélyes. Ha balesetet is okoz, akkor meg nyilván bizonyított is, hogy veszélyes volt. Miért nem jár letöltendő, és egyáltalán hogyan vezethet az, akinek az jár a fejében, hogy másfél millió Joule mozgási energiánál bocsánatos dolog hibázni?

 • András Bán

  Na akkor még egszer, az análfabékáknak: 87-es út, haladási sebessége 75-80 km/h, “a motorvezető észrevette a sávjába áttérő autóst, azonnal vészfékezett, azonban nem tudta elkerülni a balesetet: a szélvédőre csapódott…”
  Van még kérdés?

  • foldlako

   Gondolom az ütközés pillanatában, már a vészfékezés következtében volt ekkora a motor sebessége. Ettől még szerintem is túl enyhe az autósofőr büntetése.

   • András Bán

    “Gondolom”…persze, gondolni lehet bármit.

    • foldlako

     Nem életszerű, hogy nem fékez valaki ilyen helyzetben. Másrészt az sem, hogy 90 helyett 75-tel halad.

     • foldlako

      Írja is, hogy vészfékezett a motoros.

   • LaciK

    Rosszul gondolod. A sebesség meghatározásában a féknyom is beletartozik.
    De hibáztassuk a motorost bármikor és bármiért.

 • LaciK

  Közúti baleset miatt soha senkit nem csuknak letöltendőre, csak ha valami súlyosbító tényező van, pl szándékosság, vagy alkoholos/drogos befolyásoltság, esetleg extrém nagy sebesség.
  Miért is kéne azt a szerencsétlen hülye picsát börtönbe csukni ezért? Kinek lenne az jó? Nem egy közveszélyes erőszaktevő, vagy bűnöző akitől meg kéne védeni a társadalmat, hanem egy lúzer aki nem látta hova megy. El kell venni a jogsiját pénzbüntetés, kártérítés, ejnyebejnye, bőven elég neki.
  Persze megértem hogy a hozzátartozók/barátok vért akarnak, de ezért dönt a bíróság ilyenekről.

  • Lbx

   Igazad van, meg nem is. Saját bőrömön érzem a dolgot, mert szeptemberben elütöttek minket.
   Érdekes módon egy pillanatig nincs bennem semmi olyasmi érzés, hogy keményen bűnhődjön Guiseppe, mert hülye volt, hogy mindenképpen menjen börtönbe, stb., Nyilván a kártérítés része más dolog; oda a motor, oda a túra, hetek/hónapok kórház, műtét, gyógyulás, elmaradó programok, átszervezett élet, stb.
   Viszont mégis valahogy az emlékezetbe kellene vésni, hogy legközelebb figyeljen… Bevonják a jogsit egy időre, a kárért jótáll a biztostó, ami miatt emelkedik majd a biztosítási díj. De ez mind elhalványul igen hamar. Még örül is a végén, ha megússza egy-két év eltiltással. Kicsit amolyan “egész jól megúsztam” érzése lehet, és “csak” az eltiltás, és a pénz (mivel a nagy zsét nem zsebből fizeti) kérdésen záros időn belül túl lesz.
   Vele szemben a másik elveszíti az életét, az egészségét, talán örök életére sérül fizikailag, lelkileg, sokáig fenntartása lesz közlekedni, fájdalmak, álmatlan éjszakák a kórházban, esetleg a munkáját is elveszíti… Az aggódás a hozzátartózok, barátok osztályrésze, a családnak meg kell oldania a sérült látogatását, ellátását, helyettesítését, kiesik jövedelem, mellyel párhuzamosan más költségek bejátszanak (gyógyszer, mankó, kenőcsök, hálapénz, látogatás, stb.)
   Szóval nem vagyok a letöltendő feltétlen híve, de egy eltiltás, és egy nem túl jelentős pénzbünti, és egyéb kiadások nem állnak arányban azzal, amit a másik félnek okozott. Muszáj valahogy elérni, hogy érezze a cselekedete súlyát, és egy életre tanuljon belőle. A lelkiismeretfurdalás nem elegendő, arra nem lehet alapozni, mert az emberenként más-más; van aki beleroppan, van aki pedig egy hét alatt túllép a dolgon.
   Szerintem.