Olvasói: Átépített motor vizsgáztatása

Olvasói: Átépített motor vizsgáztatása

- Kategória: Vélemény
1

A probléma nem egyedi, de szerencsére a megoldás kézenfekvő.

– A motoromat az előző tulaj Ausztriából hozta be és honosíttatta. Ezzel még nem is volna gond, csak ugye nem gyári a kormány, a kipufogó, az indexek, meg az előretolt lábtartó. Ezek viszont nem kerültek bele honosításkor a forgalmiba. Jövő májusban műszaki. Lesz vele gond szerintetek? Egyszer már levizsgázott így, átépítve, kapott forgalmit stb. Köszi a válaszokat!

Üdv,

András

Kedves András!

Mint írtad, ebben a formában már levizsgázott a motor, tehát a kiegészítők – jó eséllyel – gyáriak, vagy legalább is nem szúrtak szemet a vizsgabiztosnak. Akárhogy is, az összes szabályt szó szerint értelmezve csak a forgalmi friss bejegyzésével vizsgázhatna le a motor, ugyanakkor ha az átalakítás visszafordítható, tehát minden alkatrész csavarkötéssel rögzített, kicserélhető, akkor a legtöbb esetben nem okoz gondot. Mindenesetre az olyan apróságokra feltétlenül figyelj, hogy a módosított irányjelzőkben legyen E-jelzés, a kipufogórendszer hangnyomásértéke pedig legfeljebb 5 dB-lel haladja meg a gyáriét. Összességében tehát nincs miért aggódnod, ha a legfontosabbakat átnézed, és megfelelnek az előírásoknak, aligha hasal el a gép.

  • Jani Világi

    Ha egyszer már levizsgázott, így, átépítve, akkor semmi gond! Ha van lehetőség, ugyanoda vidd, ha nincs, az sem tragédia: hivatkozz az előző vizsgára: amennyiben akkor megfelelt minden előírásnak (márpedig megfelelt, hisz megkapta a műszakit), most is meg fog felelni. Csak udvariasan… esetleg, ha nem megy simán, kérd meg a vizsgabiztost, hívja le az előző műszakin készült képeket. (ezt csak akkor tedd, ha teljesen biztos vagy a dolgodban, mert előveszik a felvételeket és minden négyzetcentimétert megnéznek, átvizsgálnak… ebben az esetben arra is figyelj, hogy a kétórás időhatáron belül maradjon a szemle és ha kell, gyakran érdeklődj, finoman sürgesd, mert az időhatár automatikus bukta… és tudjuk, ha korrektül megy minden, az öt-tíz perc alatt megvan, de megesik, hogy a felvételeket időbe telik előkeresni… sok időbe!)