GumiGuru: Aszfalton és terepen is helytálljon?

GumiGuru: Aszfalton és terepen is helytálljon?

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Egy 2004-es Suzuki DL650 V-Strom-on szeretnék gumikat cserélni, de picit tanácstalan vagyok. Első motorom, amivel szeretnék aszfalton is és könnyű terepen is ugyanúgy biztonságosan közlekedni. Milyen típust ajánlanátok nekem erre a – terepen is sűrűn használt – motorra?

VÁLASZ

Kedves Kérdező! A 650-es V-Strom itthon az egyik legnépszerűbb motor a kategóriájában, ezt betudhatjuk a megbízhatóságának, illetve a csekély fenntartási költségének is, ár/érték arányban egy kiváló gépről beszélünk.  A felhasználók többsége sokrétűen motorozik vele, úgy ahogy te is szeretnél, aszfalton és könnyebb terepen egyaránt, ehhez ajánlok most neked ideillő abroncsot.

V-Strom? Scorpiont vagy Anakee-t rá!

Kezdhetjük a kört a régebbi, klasszikus értelemben vett túraendúró-abroncsokkal, melyek mintázatának kialakítása lehetővé teszi a könnyebb terepen való motorozást, köszönhetően az agresszívebb felépítésnek, mintázat kialakításnak. Ezeknek a gumiknak jó az öntisztuló és kapaszkodó képessége, így nehezebb körülmények között is jobb kezelhetőséget biztosítanak a motoros számára, mint egy kifejezetten aszfalt használatra szánt modell. Ilyen abroncs pl a Metzeler Tourance, Michelin Anakee 2.

Suzuki V-Strom 650

A gumigyártóknak viszont figyelembe kell venni és követni kell a motoros trendeket, így a modern mintázatok között is találhatunk ilyen, vegyes felhasználás mellé szintén alkalmas abroncsokat.  Az ilyen felépítéssel rendelkező motorokat nyugodtan hívhatjuk “advanture” gépeknek is, hisz’ nem előírás az, hogy csakis műúton közlekedhetünk vele, ahogy ezt te is szeretnéd a Suzukival. Ezeket az igényeket figyelembe véve a Michelin és a Pirelli készített új “terepes” mintázatot. Előbbinél ez a gumi az Anakee Wild néven fut, míg a Pirellinél a Scorpion Rally STR nevet kapta. Mindkét gumi robusztus, igen masszív felépítésű, mellyel egyaránt jól boldogulhatsz aszfalton illetve lazább felületű talajviszonyok között is. Ezek közül a gumik közül érdemes választanod.