Jönnek a 600 km-es hatótávú elektromos motorok?

Jönnek a 600 km-es hatótávú elektromos motorok?

- Kategória: Hírek
6

A waterloo-i egyetem kutatója, Linda Nazar csapatával forradalmi felfedezést tett: a lítium-kén akkumulátorok – mangán-dioxid használatával – sokkal tartósabbá tehetők, azonos tömeg mellett teljesítményük 300%-kal meghaladja a lítium-ion telepekét.

– Ez óriási előrelépés, munkánk révén a Li-S akkumulátorok egy fokkal közelebb kerültek a hétköznapi felhasználáshoz – nyilatkozta Dr. Nazar az új áramforrás bemutatóján. Felfedezésük lényege, hogy – egyebek mellett – kén hozzáadása révén háromszoros kapacitás érhető el, míg az újratöltések száma kísérleteik szerint eléri a kétezret, miközben a teljesítmény nem változik számottevően.

A csapat vezetője, Dr. Linda Nazar

A lítium-ion akkumulátor már a múlt?

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az elektromos motorok eddigi 150-200 km-es hatótávja helyett immáron közel 600 kilométerrel számolhatnánk, vagyis hozzávetőleg kétszer annyit mennének el egy töltéssel, mint a benzinesek tankolás nélkül.

Az olasz Energica gépein máris elérhető a 30 perces feltöltés, ha ehhez a jövőben 5-600 km-es hatótáv társul, az igazi áttörés lehet a motorozásban

Mivel a gyorstöltés már évek óta elérhető, ez egy csapásra megoldaná a villanymotorok összes problémáját, tekintve, hogy a 600 kilométer már a motorosok 99%-ának megfelelne mint napi hatótávolság, éjszaka pedig egyszerű konnektorról néhány óra alatt újra feltölthetők lennének a telepek.