GumiGuru: Fordítva szerelték fel az első abroncsot?

GumiGuru: Fordítva szerelték fel az első abroncsot?

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Vettem a Honda CBR125-re Pirelli Angel City abroncsokat. Előre és hátra – elvileg – a gumin lévő forgásiránnyal megfelelően rakták fel, de a mintázat az első gumin elvileg így nem szorítja ki a vizet. Egyértelműen ellentétes a minta a hátsóval. Kérdésem, hogy ez rendben van így? Válaszukat előre is köszönöm!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! Motorkerékpárgumiknál az első gumi “fordított mintázata” egy teljesen bevett szokás, szinte minden abroncsot így készítenek. Tegyük hozzá: akad néhány kivétel, de ez a szám elhanyagolható.  Elvileg és és gyakorlatilag is kiszorítja a mintázat maga alól a vizet, nyugodtan használd a motort, nem kell az ellenkezőjétől tartanod. A mintablokkok felosztása és a szemnek optikailag csalós mintázatnak sokkal nagyobb szerepe van, hisz’ fékezésnél így támasztanak be a mintacsatornák, elősegítve ezzel lassítás közben a stabilitást.

Honda CBR125

Nem csak vízkiszorítása fontos, hanem annak összegyűjtése is, elvégre maradéktalanul minden nedvességet úgysem tud az abroncs  maga alól kiszorítani, elkerülve ezzel a vízen felúszást, amit sokan aquaplaning néven ismernek. A gumiabroncs alatt lévő víz összegyűjtésének iránya teljesen mintegy, lényeg hogy a mintaárok ellássa a feladatát. Kérdésedre a válasz egyértelmű, teljesen rendben van így az abroncs, használd bátran.