Hibázott az önvezető autó?

Hibázott az önvezető autó?

- Kategória: Hírek
4

Motorossal ütközött a Cruise Automation egyik teljesen automatikus négykerekűje. Az eset kis sebességnél történt, így nem lett komolyabb baj, de attól még számos tanulsággal szolgált…

Mint a rendőrségi jelentésből kiderült, a San Franciscóban közlekedő önvezető jármű éppen a középső sávban haladt, amikor sávváltás közben észlelte, hogy nem hajtható végre biztonságosan a manőver, ezért annak befejezése előtt visszatért a középső sávba. Hátulról azonban egy motorkerékpár érkezett a sorok között, mely a sávba visszatérő kocsinak csapódott, de szerencsére mindketten lassan, 20-30 km/órával haladtak, míg sebességkülönbségük csupán 6-8 km/h volt.

Az egyenruhások hozzátették: a baleset tipikus, ráadásul önmagában az előzési kísérletért a motoros nem tehető felelőssé, hiszen az államban – hazánkhoz hasonlóan – a sorok közötti szabad helyet is kihasználhatják a kétkerekűek. Ugyanakkor mégis a bukósisakos résztvevőt marasztalták el a vizsgálat végén, mivel úgy kezdte meg a kocsi előzését, hogy nem győződött meg arról, minden feltétel adott-e az előzéshez.

Az úgynevezett V2V kommunikációs rendszer a jövőben kiszűrheti az elsőbbségadási szabályok megszegése miatt bekövetkező motorbaleseteket

Tanulság? Lehet szidni az automatizált sofőrt, hogy váratlan reakciója ilyen balesethez vezet, de ne felejtsük el, hogy a hús-vér vezetők ennél hajmeresztőbb manővereket mutatnak be nap mint nap, sőt az adott helyzetben lehet, hogy még rosszabbul reagálnának. Akárhogy is, az eddigi gyakorlat szerint a robotok ezt – is – jobban csinálják, mint az emberek, sőt amint kombinálják a működésüket a járművek automatikus kommunikációs rendszerével, már aktívan tehetnek a legjellemzőbb motorbalesetek bekövetkezése ellen.