GumiGuru: Az már egy szakállas abroncs…

GumiGuru: Az már egy szakállas abroncs…

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Yamaha FZ6-om hátsó abroncsa hamarosan csereérett lesz. Elöl és hátul is Bridgestone BT021 van. Az első abroncs még bőven bírni fogja a következő szezont, legalább 80%-os, tehát azt egyelőre nem szeretném lecserélni. Továbbra is Bridgestone-ban gondolkozom, és az S20, ami leginkább tetszik.

Kérdésem az lenne, hogy várjak, amíg az első is elkopik annyira, hogy érdemes lecserélni, és most vegyek inkább megint BT021-et hátulra (nekem nem volt vele bajom, bár tegyük hozzá, nem vagyok egy vad motoros)? Így később kb. egyszerre lennének cserések és akkor váltanék elöl-hátul is. Vagy nincs akkora különbség a BT021 és az S20 között, hogy gondot okozna? Szerinted mi lenne a jobb megoldás?

Előre is köszönöm a tanácsot!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! A BT021 egy igazán szakállas mintázat már, nem ma kezdték – és nem is tegnap – a forgalmazását, igen kevés helyen beszerezhető már ez a gumi. Amennyiben az első még elmondásod szerint 80%-os állapotnak örvend, akkor feleslegesnek tartom a cseréjét, már ha nem egy igazán öreg, 6-8 éves példányról van szó. Sokat elfut még, főleg annak tudatában, hogy nem egy kopós darab. Vad motoros valóban nem lehetsz, mert ez a gumi nem teljesít igazán kiemelkedően.

Ne keverd a mintázatokat!

Véleményem szerint ne keverd össze a mintázatokat, főleg annak tudatában, hogy a két abroncs semmiben nem hasonlít egymásra: az S20 fényévekkel jobb a BT021-nél. Elképzelhetőnek tartom, hogy a mostani első gumid nem egy, hanem két (!) hátsó S20-at túlélne. Nem is sorolható egy kategóriába a kettő, teljesen más célközönségnek és más felhasználásra szánták őket. Valószínűnek tartom, hogy nehéz lesz már beszerezni ezt a modellt, de párosításként a hátsó kerékre mindenképp egy a BT021-hez hasonló kvalitású abroncsot kellene választani. Erre mondjuk tökéletesen megfelel egy BT023-at, ugyanis így már van esély arra, hogy egyszerre fog elkopni és akkor párban tudsz majd gumit cserélni.