Változnak a műszaki vizsgáztatás szabályai

Változnak a műszaki vizsgáztatás szabályai

- Kategória: Kiemelt cikk
3

Február ötödikén, azaz most hétfőn hirdették ki a Magyar Közlönyben a műszaki vizsga átalakításáról szóló rendeletet – akad újdonság bőven…

Az egyik legfontosabb újítás, hogy 2018-tól a vizsgabiztos díjazása semmilyen kapcsolatban nem állhat azzal, hogy sikeres volt-e a jármű vizsgáztatása vagy sem. Ezen túlmenően nem intézheti olyan jármű műszakiztatását, melynek ő vagy hozzátartozója az üzembentartója.

Műszaki vizsga: ha nem komoly a baj, mehet a forgalomba

Szintén meglepetés, hogy a feltárt hiányosságokat három csoportba sorolják, s amennyiben a hiba nem jelentős, kötelesek átengedni a motorkerékpárt.

műszaki vizsga
A vizsgáztatás menete nem változik, de az idei előírások szigorúbban szabályozzák, hogy ki és mit műszakiztathat

Ahogy a rendelet fogalmaz: „ a jármű biztonságát vagy a környezetterhelést jelentősen nem befolyásoló kisebb hiányosságok, valamint az előírásoktól való egyéb eltérések esetén” megadható a műszaki.

Kérdés, hogy ebbe beleférnek-e olyan „egyéb eltérések”, mint például a korábban tűzzel-vassal irtott LED-helyzetjelző és társai…

Végül pedig említést érdemel, hogy aki használt járművet vesz külföldön, annak májustól már a kint kiállított  „Műszaki vizsgálati bizonyítványt” is kötelező bemutatnia a forgalomba helyezéshez.

Continental 2019