GumiGuru: Csak a tapadás számít!

GumiGuru: Csak a tapadás számít!

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

 

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: 2016. évi gyártású Honda CB650F motorom van. A gépet március közepétől október közepéig használom, kizárólag egyedül, utas nélkül. Pályázni nem szoktam. Télen, illetve esőben nem motorozom, viszont évente egy-két hosszabb túra előfordul és itt óhatatlan, hogy időnként esős időben kell haladni.

A Jászságban élek, így viszonylag közel van a Mátra és a Bükk. Itt nagyon szeretem a pörgős és könnyű motoromat döntögetni a kanyarokban. Évente 5-6 ezer kilométert közlekedem vele. A gumi futásteljesítménye nem is annyira szempont,a jó tapadása viszont annál inkább. A neten nézelődöm, és szerintem az alábbi gumiabroncsok jöhetnek szóba:

– DUNLOP Roadsmart 3

– BRIDGESTONE BT023

– MICHELIN ROAD 5

Jó az elgondolásom, vagy más irányban kellene nézelődnöm? Véleményed szerint milyen gumit válasszak? Válaszotokat előre is köszönöm szépen!

Üdv: Miklós Sándor

VÁLASZ

Kedves Sándor! Nagyon sok olyan dolgot leírtál számomra, amire támaszkodhatok, így ebben az esetben rendkívül könnyű dolgom van – köszönöm! A motorod egy kellemes karakterű gép, volt szerencsém ilyenhez, ráadásul pont egy hegyi szakaszon, így teljesen átérzem azt, hogy szereted vele a szerpentineket.

Ha csak a tapadás számít, akkor sportgumit vegyél!

Véleményem szerint nem a legjobb helyes nézelődsz. Miért nem sportabroncsban gondolkozol? Gyakorlatilag csak olyan dolgokat említettél, amire egy sportgumi alkalmas igazán. Az évi 1-2 hosszabb túrát számításba sem veszem, mert a sportgumik is bírják a hosszabb távot, ráadásul, ha sokat jársz a hegyekbe, nem fog kialakulni kellemetlen kopáskép sem. A te esetedben most teljes mértékben elhagynám a túrasport kategóriát, és egy olyan köpenyt javasolnék neked. ami a leírt igényeidhez sokkal közelebb áll.

Minőségi, megbízható és sokoldalú – a CB650F és a CBR650F nem teljesítményadatokkal sokkol, helyette inkább abban erős, amire tényleg szüksége van a tulajdonosnak

Jó tapadásra vágysz, a futásteljesítmény sem elsődleges szempont, esőben csak akkor mész, ha menet közben elkap, és szeretsz sportosan közlekedni? Van a felsorolásban erre alkalmas darab, a Dunlop és a Michelin modellje már – erre is – ideális, de véleményem szerint jobban jársz az általam is javasolt gumikkal, melyek kevésbé tartósak, ugyanakkor tapadás terén még inkább brillíroznak. Amennyiben a megjelölt márkákat nézzük: Dunlop SportSmart 2 MAx, Bridestone S21 és Michelin Power RS. Viszont ne felejtsünk el egy kevésbé gyakran említett versenyzőt sem, a Continental SportAttack3-at, mely szintén az élbolyba tartozik, és bátran ajánlható.