GumiGuru: Csúszkál a B-King – mit tegyek?

GumiGuru: Csúszkál a B-King – mit tegyek?

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem:2008-as évjáratú Suzuki B King motorral gurulok, túrázom csomagokkal, utassal. Ennek a motornak a gyári gumiméret ajánlása 200/50 17. Eddig Avon Storm 3D X-M gumiszettet használtam, ami futásteljesítményben nagyon jól vizsgázott nálam. Immáron 14 ezer kilométer van benne, és meglátásom szerint még négyezer km-t elbírnak. Másrészt sosem voltam a tapadással megelégedve, többször is a motor hátulja megcsúszott kanyarvételnél (túrázásnál). Szeretném, ha ajánlanál alternatívát az általam használt gumira, és szeretném a gumifal magasságát is növelni, mondjuk 200/55 gumiméret formájában. Válaszodat előre is köszönöm!

VÁLASZ

Kedves Kérdező! Nem lepnek meg a soraid azzal kapcsolatban, hogy újkora óta nem vagy 100%-ban elégedett az abronccsal. Igaz, a motorod teljesítménye indokolhatja ezt, hisz’ nem kis feladat elé állítja a hátsó abroncsot, amennyiben masszívan használod a gázt.  Nem túlzottan szerencsés a motor gyártója által  homologizált hátsó méret, ugyanis sporttúrakategóriában igen kevés alternatíva létezik, sőt kimondottan nincs is igazi, ide illő darab.

Suzuki B-King (2008)

A javaslat, amit írtál a 200/55-17-es méretre váltás ugyan jótékony hatással lenne az irányíthatóságra, az ilyen méretezésű gumik igen jó fordulékonyságot kölcsönöznek a vasnak, mivel igen hegyes profillal rendelkeznek, de és most jön a negatív része a dolognak: ilyen méretben csak szupersportgumikat találunk. Túrázáshoz ugyan tökéletes, viszont nem tartós, 5-8000 kilométer, és egy ilyen erőgépen újra meglátogathatod kedvenc szervizedet egy hátsó cserére.

Suzuki B-King? Szakíts a gyári mérettel!

Javasolnám, hogy 190/55-17-es méretben nézz körül, elvégre a 6 colos hátsó felni engedi ezt a méretet is, ennek az oldalfal magassága néhány mm-el több, mint a gyári méretnek, így ennek a kérésednek is eleget tehetünk vele.  Jó tapadás érdekében mindenképp az újabb gumikat javaslom, mint a Continental RoadAttack3, a Michelin Road5 vagy a Metzeler Roadtec01.