„Motorosok, itt a vége!”

„Motorosok, itt a vége!”

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
24

Idén is folytatódik az ORFK és az OBB kampánya, melyben a motorosok figyelmét hívják fel a valós és relatív gyorshajtás veszélyeire.

Továbbra is igaz, hogy a hazai járműállomány nagyjából négy százalékát teszik ki a rendszámos nagymotorok, és hozzávetőleg ugyanennyi, 3,5-4 százalék a motorosok által okozott balesetek mennyisége is. Más kérdés, hogy a sofőröknek haja szála sem görbül, ha 30-40-nel koccannak, míg a motorosok, a passzív védelmi eszközök – például karosszéria – hiánya miatt ilyenkor is megsérülhetnek. Vagyis a statisztika kicsit sántít, hiszen abban csak a helyszíneléssel járó és/vagy személyi sérüléses ütközések szerepelnek, ami főként a kétkerekűeket sújtja.

A motorvezetők által okozott balesetek száma Magyarországon. A 636 esettel tovább lejt az a bizonyos vonal, vagyis a több motor és több megtett kilométer dacára egyre kevesebb balesetet okozunk. Ráadásul azóta újabb javulást értünk el, 2017-ben már csak 609 eset szerepelt az összesítésben (Forrás: KSH/MTI)

Rendőrség: ideje felhívni az autósok, motorosok figyelmét!

Az ORFK és az OBB aktívan küzd a balesetek ellen, mi több a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is beszáll a munkába, és több mint ezer résztvevőnek biztosítanak ingyenes vezetéstechnikai képzést idén. Emellett folytatódnak a reklámkampányok is, beleértve a világhálón terjedő kisfilmeket, illetve a veszélyes útszakaszok mellett felállított óriásplakátokat:

rendőrség
Itt a vége! – üzenik a rendőrök a motorosoknak (kép: Police.hu)

Eközben kiadták az idei első negyedév baleseti statisztikáit, amiből kiderült, hogy 2018-ban ismét javultak a számok – jelentősen, húsz fővel csökkent a közúti balesetben elhunytak száma, s a motorosok által okozott ütközések mennyisége is elenyésző, alig éri el az egy százalékot.

Persze az egyenruhások nem mentek el szó nélkül amellett sem, hogy az autós-motoros ütközések 70-80 százalékában a sofőrök vétkesek. Jól tudják ezt a helyszínelők és a baleset-megelőzési szakemberek is, akik elkészíttették és – végre – a televízióban is sugározták a négykerekűeknek címzett felhívást:

Az autósoknak is üzentek…

A népszerű szerpentinek mellett felállított plakátok érdekessége, hogy azok az egyenruhásoktól származnak – a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai küldték be az általuk lőtt fotókat, melyekből a poszterek készültek.