Ha túl meredek az emelkedő, az már szabálysértés?

Ha túl meredek az emelkedő, az már szabálysértés?

- Kategória: Hírek
0

Egy fura, de tulajdonképpen védhető törvény a tengerentúlról…

A Visordown szerzője hívta fel a figyelmet egy sajátos rendeletre, mely az Egyesült Államokban, azon belül is Nyugat-Virginiában lépett életbe. Eszerint ha elhagyod a műutat, terepen csak olyan emelkedő – vagy lejtő – leküzdésébe vághatsz bele, ami tuti, hogy nem haladja meg a képességeidet, azaz nem vezet eséshez, balesethez. Ugyanígy igaz, hogy a gyorshajtást kiemelten büntetik, azaz hiába ereszkedtél csak harminccal egy meredek vízmosásban, az ugyanúgy sebességtúllépés, ha ennyiről nem tudtál megállni egy eléd ugró állat vagy – ne adja ég – gyalogos túrázó előtt.

A terepezés már szabálysértés, ha béna vagy

Ez utóbbi egyébként jogos, hiszen hiába nem városon belüli szakasz, erdőn-mezőn át kilencvennel száguldani nem éppen a biztonságos célba érés záloga.

Terepen különösen igaz, hogy csak akkor vágj bele, ha biztos vagy magadban. Az USA-ban már törvény is született erről…

Ha jobban belegondolunk, nálunk is hasonló szabályozás működik, hiszen minden földút, melynek van helyrajzi száma és megnyitották a nagyközönség számára, az közút, így relatív gyorshajtásért ugyanúgy büntetést kaphatsz, mintha esőben hatvannal sodródnál ki egy vizes, aszfaltozott kanyarban. Ez teljesen jogos is, hiszen hiába kilencven a megengedett, Te akkor is csak annyival mehetsz, amennyivel biztonságosan el tudsz fordulni.

Kedves Olvasók! Szerintetek jó ötlet vagy sem, hogy ilyen kiemelten szabályozzák – és büntetik – relatív gyorshajtást, illetve a felelőtlen terepválasztást?