Olvasói: Itthon is megjelentek a civil traffipaxok!

Olvasói: Itthon is megjelentek a civil traffipaxok!

- Kategória: Kiemelt cikk
59

Ketten is jelezték (név szerint: Tibor és Zoli, köszönjük nekik!), hogy a korábbi cikkben említett, osztrák és német trükk már Magyarországon is működik – jelöletlen autókból rögzítik a szabálytalanságokat, így például a motorosok gyorshajtásait is.

A módszer nagyjából ugyanaz, mint tőlünk nyugatra: huzamosabb ideig követik a gyanútlan bukósisakost, majd amikor már elég bizonyítékot rögzítettek az elkövetett szabálysértés(ek)re, akkor megelőzik, és a lesötétített kocsiban felkapcsolják a piros-kék villogót.

Bárhol megjelenhetnek a civil rendőrautók

A beszámolók szerint főként az autópályákon, gyorsforgalmi utakon bukkannak fel a jellemzően fehér Audik, Fordok és Mercedesek, de jelen vannak például a megannyi baleset miatt hírhedté vált 8-as úton is.

Felkapcsolták mögöttem a villogót, lelassítottam, ezután félreállítottak a 8-as úton a litéri leágazás közelében. 90 000 forintba fájt a dolog… (Kép: Krizsán Tibor)

Szóval csak óvatosan, ha valaki gyanúsan hosszú időn át követ, ne kelj versenyre vele, inkább lassíts le, engedd el, mert másodpercek alatt összejöhet egy-egy százezres nagyságrendű bírság.

Tegyük hozzá, hogy nem minden esetben kapnak csekket a szabálytalankodók, tudniillik, többen megerősítették, hogy szóbeli figyelmeztetéssel megúszták a kisebb stikliket.

Ausztriában évek óta „portyáznak” a civil kocsik és motorok

Sziasztok! Az Alpokban motorozók figyeljenek a párosával mozgó, jelöletlen, azonos típusú túragépekre! Különösen a KTM túraendurói  „veszélyesek”, mint azt mi is megtapasztalhattuk… A teljesen civil, jelöletlen vasakkal főként hétvégén, a motorosok által kedvelt szerpentineken járnak fel-alá, és csatlakoznak egy-egy csapathoz.


Amint az előttük-közöttük haladó gépek vezetői elkövetnek néhány szabálysértést, megelőzik őket, felvillan a gépek hátulján a STOP felirat, és kezdődik az igazoltatás.

Mondhatjuk, hogy „jól megúsztuk”, ötven eurónk bánta, hogy nem fékeztünk le teljesen a táblánál, hanem motorfékkel szépen becsorogtunk, ezzel túllépve az előírt sebességet. Szóval csak óvatosan, és ha idegen KTM-esek csapódnak hozzátok, lassítsatok le, álljatok félre – hadd menjenek, keressenek más prédát maguknak…

Rendőrség: A rádió gyorsabb, mint bármelyik sofőr

Az ügyben megszólaltak az egyenruhások is… Köszönjük az interjút!

Frissítve: 2018. 05. 10

Alighogy megjelent a cikk, máris újabb levelek landoltak postaládánkban. Kiderült, nem csak a fenti Auditól kell tartani a gyorshajtóknak, mi több, azt is megtudhattuk, hogy nem feltétlenül kell bírságra számítania a megállított motorosoknak:

J Astrát is használnak a rendőrök…

Ez a Merci is drága fotókat készít

Jelöletlen Astra Debrecenben

Köszönjük, és várjuk a további képeket, tapasztalatokat!

Continental 2019