Vélemény: Gyorshajtásba kergettek, mi?

Vélemény: Gyorshajtásba kergettek, mi?

- Kategória: Vélemény
22

Éppen a minap beszélgettünk róla, hogy nemrég egy csapásra eltűntek a hírekből a civil traffipaxok. Persze az utakon ettől még jelen vannak, és nem véletlenül… Olvasói levél.

Sziasztok! Elnézést, ha kicsit „hazabeszélek”, de hétközben jómagam is egyenruhát hordok, hétvégén meg motorosruhát, szóval mindkét oldalt elég jól ismerem. Sokszor kérdezik is, hogy motorosként is csak a szabályoknak élek, mindig betartom a 90-et, és nem megyek előre, ha ehhez át kell lépni a záróvonalat? Nos, a helyzet nem ilyen egyszerű…

Te magad vagy az ok…

Nyilván előfordul, hogy „rugalmasan kezelem” a szabályokat, de ez nem jelenti azt, hogy

  • eszetlenül húzom neki ott is, ahol nem lehet,
  • megpróbálom felhajtott rendszámmal, blokkolóval stb. megúszni a dolgot.

Ha hibázok, ugyanúgy jön a vásárosnaményi csekk, de nem is okolok mást érte. Ez pont olyan, mint az esések: ha a motoros elkottázik valamit, tízből kilenc esetben elkezd terelni, hogy poros aszfalt, hideg gumi, egyre szűkülő ív, hülye autós stb., azaz mindenki tehet róla, csak ő nem, hogy lefittyent az idom a GSX-R-ről.

Reggel nyolckor két kilóval a 4-esen. Ilyen sebességkülönbségnél már aligha hivatkozhat rá bárki, hogy belehajszolták a gyorshajtásba…

Ugyanez a gyorshajtás is. Minek traffiznak? Bezzeg a bűnözőket! Aljas pénzbeszedés! stb. – harsogják kánonban. Márpedig amíg 40-es táblánál kétszázzal (óra szerint kb. 215-tel) száguldasz, barátom, az maga a bizonyíték, hogy nagy szükség van sebességmérésre.

Szóval ez is társasjáték: ha nem lenne értelme, nem állna ki a traffipax. De amíg a sofőrök és a motorosok két kilóval nyomják a 4-esen, ahol egyébként is rengeteg a baleset, kár bárki másra mutogatni.