ORFK: Egy év alatt másfélszeresére nőtt a gyorshajtók száma

ORFK: Egy év alatt másfélszeresére nőtt a gyorshajtók száma

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
0

Hiába az előzetes bejelentés és a figyelmeztetés, így sem csökken a kihágások mennyisége. Mi több, az utóbbi egy évben bő százezerrel (!) nőtt a gyorshajtók száma.

Elképesztően magas összeg folyt be idén januártól júliusig Magyarországon a gyorshajtásokból: 8,5 milliárd forintnyi bírságot osztottak szét a sofőrök között, ami vagy harmadával több, mint 2017 első félévében.

A leselejtezett sebességmérők helyett 160 hordozható és 365 fix eszköz érkezett a rendőrséghez, ez is hozzájárult, hogy sokkal több gyorshajtót csíptek fülön az utóbbi fél évben

Ennél is látványosabb ütemben nőtt a kihágások száma, áll a Vezess összefoglalójában, ugyanis 2017 első felében 196, idén pedig 306 ezer (!) alkalommal postáztak csekket Szombathelyről, illetve Vásárosnaményból. Ebből az is kiderült, hogy a bírságok átlagos összege 28 ezer forint volt.

Több jármű = több gyorshajtás?

Mivel az objektív felelősség alá tartozó esetekben 30 ezer forint a minimális bírság, ez azt jelenti, hogy viszonylag magas volt a megállított, s helyszínen – szerényebb összegre – büntetett autósok, motorosok száma.

gyorshajtás
Reggel nyolckor két kilóval a 4-esen. Biztosan csak munkába sietett…

Hegylakók különvélemény: összegzésként azt is megállapítják, hogy a sok-sok traffipax – elvileg – baleset-megelőzési célokat szolgál, de a karambolok száma egyre csak nő. Ez igaz is, de kár tanulságként leszűrni, hiszen elsősorban azért történik sok baleset, mert egyre több a jármű, illetve a megtett kilométer hazánk útjain. Csak az utóbbi öt évben 2,9-ről 3,47 millióra nőtt a hazai járműállomány, az üzemanyag-fogyasztás pedig rekordot döntött nemrég – fél év alatt 1,8 milliárd litert pöfékeltünk el, azaz 1,3 millió literrel többet, mint tavaly. Szóval a balesetek számának ötszázalékos emelkedése elsősorban a nagyobb hazai és tranzitforgalomnak köszönhető, és az lenne csoda, ha ilyen bővülés mellett még csökkenne is az incidensek mennyisége.