Eltörlik a téli időszámítást – jöhetnek a hosszabb tavaszi túrák?

Eltörlik a téli időszámítást – jöhetnek a hosszabb tavaszi túrák?

- Kategória: Cikkek, Közélet
2

Az Európai Unióban megszűnik a külön téli és a nyári időszámítás – nyilatkozta ma a Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Kezdésként a bizottság jóváhagyása kell ahhoz, hogy napirendre kerülhessen az óraállítás eltörlése, majd jöhet az Európai Parlament, végül pedig az egyes országok kormányai. A téma azért került ismét terítékre, mert közel ötmillió ember bevonásával készítettek felmérést a kérdésről, és a válaszadók közel nyolcvan százaléka a változás mellett tört lándzsát, és azt szeretné, hogy egész évben a nyári időszámítás szerint éljünk.

Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az óraállítás?

Egyszerűbbé válik az élet, ha nem kell évente kétszer átállítani az órákat, de tegyük hozzá rögtön, hogy nagyon sok ketyegő magától elvégzi ezt, szóval itt nem sokat nyerünk. A téli időszakban mindvégig öt óra után kezdene csak sötétedni, sőt februárban csak fél hétkor lenne napnyugta, s ez azért jól hangzik.

nyári időszámítás
Egyelőre úgy fest, több előnye van a nyári időszámításnak, mint hátránya, de azért akad ellenpélda is, mint az orosz modell

Ugyanakkor furcsa lenne, hogy januárban reggel fél kilenc után kelne fel a nap, vagyis aki nyolcra jár dolgozni, az tök sötétben araszol majd a munkahelye felé. Szintén hátrány, hogy a nem uniós szomszédos államok (pl. Szerbia, Ukrajna stb.) kimaradnak a változásból, ezért időeltolódással kell számolnunk, ami a tavaszi és őszi motorostúrákon okozhat fejtörést.

Bevezették az állandó nyarat, de nem vált be, sőt…

Hét évvel ezelőtt Oroszországban meglépték ugyanezt, és ott is erős, majdnem 80 százalékos lakossági támogatással eltörölték a téli időszámítást. A döntés pont fordítva sült el, mint várták, ugyanis rengeteg galibát okozott, hogy a téli hónapokban sötétben indultak munkába és napnyugta után is tértek haza az emberek. A változtatás végül olyan szintű ellenállást váltott ki, hogy nemcsak eltörölték, hanem egyenesen megfordították a rendszert, és pont a nyári időszámítást töröltek el, s átálltak az állandó téli rendszerre.

Kedves Motorosok! Szerintetek is jó ötlet a nyári időszámítás, vagy csak bajt okoz, mint az oroszoknál?