Motorosok csúsztak el a kilométeres olajfolton

Motorosok csúsztak el a kilométeres olajfolton

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek
4

Hosszú kilométereken át folyt az olaj tegnap egy BKK-buszból, a kenőanyagon bringások, motorosok csúsztak el. Mit tehetsz ilyenkor?

A PMP-911 rendszámú busz kicsit odaverte magát valahol Budán, onnan végigfolyatta az olaját a fél városon, végül Zugló vasútállomásnál szóltak a sofőrnek, hogy félre kellene állni, ahol már dőlt belőle az olaj. Az olajtócsájában motorosok és kerékpárosok is elestek. A síkosságmentesítés folyamatban, a Rákóczi út már végig fel van szórva – közölték tegnap a VEKE oldalán.

Ki fizet kártérítést az olajfolt miatt?

Sokan úgy vélik, ha elcsúsznak a kocsikból kifolyt olaj vagy a teherautóról leesett sóder miatt, akkor nem érdemes rendőrt hívni, mert még őket büntetik meg, amiért elestek. Ennél rosszabbat nem is tehetnének, hiszen így maguk állják a motorban esett kárt, pedig jogosultak lennének kártérítésre… Márpedig most is így történt: a BRFK megerősítette, hogy nem érkezett egyetlen bejelentés sem tegnap a kifolyt olajról, illetve az azzal összefüggő balesetekről, vagyis a motorosok nem hívtak rendőrt. Íme, Ádám korábbi esetét, illetve annak tanulságait érdemes megfogadni a tegnapi baleset sérültjeinek is.

A kép ilusztráció

Sziasztok! Tegnap, a Lidl után történt balesetről eszembe jutott, hogy anno én zsebből fizettem a káromat, de többen mondták (utólag), hogy nem kellett volna… Ezért az érdekvédelmis szakértőt kérdezném:

  • Jól tudom, hogy ilyenkor még bírságot is kaphat, aki elcsúszik, mert „nem az útviszonyoknak megfelelően” vezetett? (Én ezért nem hívtam rendőrt)
  • Ha megvan az elkövető, aki kifolyatta, akkor tőle kell behajtanom a motorban esett kárt, vagy fizet például a MABISZ? Esetleg van rá lehetőség, hogy a fenti bírság összegét is megtérítsék?

Üdv, Ádám

olajfolt
A lényeg, hogy ha egyenesben hajtasz rá, ne kapkodj, csak mielőbb hagyd el a szennyezett sávot, és a tiszta részen kezdj lassítani! (Kép: L. Ádám)

Kedves Ádám, tisztelt Motorosok!

A közúton elszenvedett balesetek komoly hányada keletkezik rendhagyó okok miatt, mint sóderfelhordás, olaj-, gázolaj- vagy fagyállófolt és hasonlók. Ha ilyenen csúszol el, akkor az első és legfontosabb, hogy

minden esetben hívj rendőrt és – ha lehet – a helyileg illetékes közútkezelőt is!

Szóval értesíted őket, és addig kérlelhetetlenül ott dekkolsz, amíg nem kapsz jegyzőkönyvet tőlük, hogy pontosan mi is történt. Addig is készíts minél több és részletesebb fényképet, videót, mert minden apróságnak jelentősége lehet!

Baleset ért? Keress szemtanúkat!

Legalább ilyen fontos, hogy mielőbb keress szemtanúkat, és ha megvannak, akkor feltétlenül rögzítsd az adataikat! Gyakran előfordul, hogy hiába látták többen az esetet, a kavarodásban végül úgy mennek el, hogy többet lehetetlen a nyomukra bukkanni.

Gábor balesetéről – szerencsére – videó készült, így kizárható a gyorshajtás vagy bármilyen más vétség

Vagyoni és nem vagyoni kártérítésre vagy jogosult, ha bizonyítható a közútkezelő “hanyagsága”, esetleges hibája. Ennek tisztázása persze nem az általad készített fotókon múlik, szakértő jogi segítség nélkül kár is belevágni. Ha ilyen esetben hívod a 0670-3602990 számot vagy a www.Motorosok.hu oldalon értesítesz minket, azonnal tudunk segíteni, hogy gördülékeny és számodra eredményes legyen az ügy lefolyása.

Üdvözlettel,

Csapó Zoltán Zsolt

Motoros Érdekvédelmi Egyesület

Frissítve: Megszólalt a tegnap balesetet szenvedett egyik motoros

A 24.hu elérte a motorost, aki elcsúszott a buszból kifolyt olajon. Ferenc elmondta, hogy

a Deák tér felől haladt, és amikor elhagyta a Rákoczi út-Múzeum körút kereszteződést, akkor lassítania kellett, de ment is ki a motor eleje. – A Múzeum körút 10. szám előtt estem el, és az ott sétáló turisták segítettek lábra állni. Mentőt nem hívtam, de kivizsgáltattam magam. Agyrázkódásról, horzsolásokról, zúzódásokról van látleletem, a motor oldala is megsérült, illetve széttört az órám, és a bukósisak is használhatatlanná vált – tette hozzá.