Szigorú a műszaki vizsga? Ezt figyeld!

Szigorú a műszaki vizsga? Ezt figyeld!

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek, Közélet

Néha azon is fennakadnak a hazai motorosok, ha a kínai LED-lámpákkal vagy üvöltő kipufogókkal elkaszálják a motorokat, pedig tőlünk nem is olyan messze egy elhasznált hűtő- vagy fékfolyadék is okot adhat a bukásra… 

 

AlplandRider számolt be róla, hogy miként is megy Ausztriában a vizsgáztatás. A legfontosabb különbség, hogy lejárt műszakival még közlekedhetsz négy hónapon át, igaz, csak az országhatáron belül. Ha letelt az idő, muszáj ellátogatnod a szervizbe, ahol egészen másként zajlik a munka, mint itthon:

Ha nem lenne időd a negyedórás klipre, gyorsan összefoglaljuk, mi az, amit számon kérhetnek kint a vizsgán, sőt az út szélén, az osztrák parkolókban zajló ellenőrzéseken is.

  • Géppel vizsgálják a fékfolyadék nedvességtartalmát és forráspontját (itt éppen 208 fokos volt, tehát tökéletes)
  • Megnézik, hogy gyári méretű abroncsok vannak-e a vason, bár ez esetben elsiklottak afelett, hogy nem 190/50, hanem 190/55-öt szereltek fel hátra
  • A kormány- és kerékcsapágyak lógását is ellenőrzik
  • A szakember nem csak padon, hanem utcán, forgalomban is kipróbálja a járgányt
  • A nem gyári vagy pontatlan, kissé lógó kezelőszervek is okot adhatnak a bukásra
  • Hiába tökéletes a motor, csak egy évre érvényes a vizsga

Az eredeti költség kb. 100 euró lett volna a gumicseréért, valamint a műszakiért, ez itthon – állami telephelyen – 10-11, maszek műhelyben pedig 15-18 ezer forintot kóstál, azaz a beavatkozás nagyjából kétszer drágább, mint Magyarországon, és évente esedékes.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz