GumiGuru: Felesleges pénzkidobás párban cserélni?

GumiGuru: Felesleges pénzkidobás párban cserélni?

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: Legkésőbb a következő szezon elején, gumit kell cserélnem. Én a “párban csere” híve vagyok, akkor is inkább többet költök, ha az egyik gumi kibírna egy-két ezret. Azt gondolom, legyen egyforma minőség elöl-hátul, ne érjen meglepetés. Felesleges pénzkidobás lenne?

A vas, amire gumit keresek egy GSR600. Jelenleg elöl 120/70ZR17-, hátul pedig180/55ZR17 Michelin Pilot Road4 gumi van. Ha jól tudom, ez a gyári méret. Bár kanyarvadászatra készült a GSR, én dobozoltam, túrásítottam és többnyire rövidebb (pár száz), illetve hosszabb (1500-2000) kilométeres túrákra használom egyedül. Messze a motor tudása alatt motorozom (értsd: max. 150 utazó, térdem nem koptatom a kanyarban…). Fő a biztonságos motorozás, főleg esőben. A vizes aszfalt kicsit mumus, jó lenne tudni, hogy a gép jó vizestulajdonságú gumikon áll. Ez nem azt jelenti, hogy akkor gyorsabban megyek, hanem  a tudat, hogy van tartalék. Szóval, mit javasoltok?

Köszönettel: Lacy

VÁLASZ

Kedves Lacy!

Ha a vizes utat mumusnak tekinted, akkor megnyugtatlak: még mindig az egyik legjobb abroncs van a motorodon, amit esőben használhatsz. Néhány  évvel ezelőtt, amikor a Pilot Road4 megjelent, nedvestapadásban leiskolázta az akkori mezőnyt, kiemelkedően teljesített ilyen körülmények között. Féktávon, terhelésváltás során stb. a legjobb volt, és tudása mai napig nem csorbult, egyes gyártók felzárkóztak mellé új modellekkel, de a Michelin újabb szintet lépett a Road5el, itt nincs kérdés.

A Continental RoadAttack 3 és a Bridgestone T31 is tökéletes választás – előbbi különösen a neked oly fontos, nedves körülmények között brillírozik

Az, hogy párban cseréled a gumikat, a legjobb, amit tehetsz, mert mindig a maximális szinten tartod a biztonságot és az élményt. Saját bevallásod szerint túramotoros vagy, erre is alakítottad ki a motort, ha elégedett vagy a mostani gumid teljesítményével, akkor nem is feltétlen érdemes váltanod. Abban az esetben, ha ki szeretnél próbálni új modelleket, és a konyhapénzből sem hiányoznak a pluszban költött forintok, akkor gyakorlatilag korlátlan a lehetőségek tárháza. Continental RoadAttack 3 – ez most komoly teszteket nyert, vízen különösen kiemelkedő, a Bridgestone T31 szintén friss fejlesztés, és maximálisan kiszolgál.