Nőtt a motorosok által okozott balesetek száma

Nőtt a motorosok által okozott balesetek száma

- Kategória: Hírek

Évek óta stagnál, illetve kismértékben csökken a motorral okozott, személysérüléses ütközések száma, ám úgy tűnik, idén nem lehetünk büszkék az eredményre.

 

Közzétették az első háromnegyed év hazai baleseti statisztikáját, külön kiemelve a motorosok és segédmotorosok által okozott incidenseket. A nagyobb forgalom és a rekordszintű üzemanyag-fogyasztás mellett nem csoda, hogy a személysérüléses közúti balesetek 1,1%-kal nőttek szeptemberben (szám szerint 1 511-re), egész évet tekintve pedig 3,3 százalékkal, 12 178-ra.

A motorvezetők által okozott balesetek száma Magyarországon. A kereken 600 esettel tovább lejt az a bizonyos vonal, vagyis a több motor és több megtett kilométer dacára egyre kevesebb balesetet okozunk (Forrás: KSH/MTI)

A motorosok és a segédmotorosok már hosszú ideje négy-négyszázalékos aránnyal szerepelnek az összesítésben, ám mindkét kategória szám szerint egyre kevesebb galibát okoz. Az utóbbi években főként a robogósok egyre szabálykövetőbb magatartása volt feltűnő – ők tíz éve még csaknem ezer, tavaly pedig mindössze 573 balesetet okoztak, azaz a csökkenés tényleg drámai.

Több jármű = több baleset

A friss számokból kiderült, hogy az erős és hosszú szezon miatt a nagymotorok vezetői idén magasabb, négy- helyett ötszázalékos aránnyal szerepelnek a statisztikában, azaz kissé nőtt a motoros, személysérüléses balesetek száma. Tegyük hozzá, ebben benne vannak az egyszerű elcsúszások is, hiszen ha valaki besokall, és ezért rendőrt, mentőt hívnak, az ugyanúgy szerepel a statisztikában, mint a súlyosabb, többjárműves incidensek.

Egyelőre tehát nem állunk valami fényesen, de ne feledjük, hogy most jön a holtszezon, és remélhetőleg novembertől januárig nem nő számottevően a motorosok által okozott balesetek száma.

Ha így lesz, év végén újra kihúzhatjuk magunkat, hiszen a folyamatosan, szezononként közel tízezerrel darabbal gyarapodik a hazai motorállomány, egyre többen pattannak nyeregbe, ennek dacára az általunk okozott balesetek száma évről-évre csökken.

Continental 2019

Facebook Comments

2 Comments

  1. Peter Pasztuhov

    Valami el van írva. 1053-ról 1511-re nő valami, az nem 1,1%-os növekedés, hanem majdnem 50%

    1. Köszönjük, valóban rosszul szerepelt az eredeti statisztikában – javítottuk!

Válasz