GumiGuru: Mi ez a hosszanti „repedés” az abroncson?

GumiGuru: Mi ez a hosszanti „repedés” az abroncson?

- Kategória: Gumiguru
0

DOT-szám? Helyes guminyomás? Eltérő méretek? Minden kérdésre válaszolnak az R17.hu szakértői, Szabó Roland és Soltész Norbert!

Szeretnél Te is kérdezni tőle? ITT megteheted – Hamarosan jelentkeznek a részletes, mindenre kiterjedő válasszal!

KÉRDÉS

Kedves Gumiguru! A következő a kérdésem: megjelent egy hosszanti csík a gumim közepén. Nem tűnik rendellenességnek, sőt, láttam már a korábbi elsőmön is hasonlót. Ilyen, mint a képen:

Tudnál segíteni, hogy mi áll a jelenség hátterében? Cserés a gumi, vagy emiatt nem kell aggódnom?

Köszönettel, Robi

VÁLASZ

Kedves Robi! Aggodalomra nincs ok, ez egy teljesen normális jelenség, ami minden abroncson megtalálható, ráadásul nemcsak motorokon, hanem személy- és teherautókon is (igaz, ott kevésbé látványos). Ez egy úgynevezett széncsík, melyről igen kevés információt találni, nem szólnak róla hosszú cikkek, melyekben magyaráznák a létjogosultságát. Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy ez a keskeny felület teljesen szilikamentes, ami azért lényeges, mert így nem fokozza, sőt éppen hogy csökkenti az abroncs elektromos töltését, tehát hasonló célt szolgál, mint a kocsik „földelése”.

Nyugi, minden abroncson láthatsz ilyet – semmi baj nincs vele

Sokan egyébként illesztési problémára gondolnak, több ilyen levelem volt már, a „szakértők” oktondi módon megállapították, hogy az ilyen abroncs nagy tempónál szét fog durranni hosszirányban, és akkor mindennek vége… Sajnos az efféle beidegződéseken nehéz felül kerekedni, és megmagyarázni, hogy szó sincs erről.

Sőt nem is lehetséges, hiszen hosszirányban, ahol ez a csík megjelenik, az abroncsban és a karkaszban sincs illesztés…

Egyáltalán nem kell lecserélned az abroncsot, nyugodtan használhatod tovább, mégpedig problémamentesen. Azt tanácsolom kicsit figyeld jobban motorostársaid gépeit, szinte mindegyikőjük gumijában meg fogod találni, amit Te is tapasztaltál. Ha esetleg ők is paráznak tőle, most már bátran megnyugtathatod a cimborákat: az csak „földelés”, nincs mitől tartaniuk.