Olvasói: Karamboloztam, és nem volt biztosításom – mire számíthatok?

Olvasói: Karamboloztam, és nem volt biztosításom – mire számíthatok?

Cifrának tűnő, de annál egyszerűbb eset, ami fontos tanulságokkal szolgál… Nehéz érzelmek nélkül válaszolni.

Tisztelt Motoros Érdekképviseleti Központ! Következő a kérdésem: szombaton balesetet szenvedtem Simsonommal. Egy kisteherautó ütött el jobbkezes kereszteződésben. A rendőrség megállapította, hogy az autós volt a vétkes, nekem viszont nem volt érvényes kötelező biztosításom (szerződésem igen, de elfelejtettem befizetni a csekket).

Kérdéseim:
– Milyen pénzbírságra számíthatok a biztosítás hiánya miatt?
– A biztosító megtagadhatja a károm kifizetését, mert nem volt KGFB-m? Hozzávetőleg 60 ezer forint a motorban és a ruhában esett kár.

Előre is köszönöm a választ!

 

Kedves Motorostársam! Először is örülök, hogy megúsztad az ütközést, és nem lett komoly bajod. Kérdésedre válaszolva:  a kötelező biztosítás hiánya most rendesen visszaüt, ugyanis számításaim szerint akár 8-10 évnyi KGFB-díjat is becsengethetsz büntetésként… A jellemző tétel tíztől ötvenezer forintig terjed, s ha korábban nem volt semmilyen kihágásod, akkor várhatóan megúszod harminc rugó körüli összeggel.

(A kép illusztráció – MTI Fotó: Lakatos Péter)

Sok téves infó kering az interneten az ilyen balesetekkel kapcsolatban, szóval most egy kicsit részletesebben kifejtem, mire is készülhet, aki hasonló helyzetbe kerül. Először is a lényeg, hogy

a biztosításod hiánya semmilyen összefüggésben nincs a kártérítéseddel. Ezúttal vétlen voltál, tehát a biztosítódnak nincs dolga, vagyis a motorodban, ruhádban és egyéb értékeidben keletkezett kárt kifizetik.

Ugyanakkor muszáj elmondanom, hogy elképesztő hanyagság és felelőtlen gondolkodásra utal, hogy egy ilyen piszlicsáré összegen, havi 2-300 forinton spórolsz, és kötelező biztosítás nélkül motorozol. Nem kertelek: ilyen kérdésekre nem szívesen válaszolok, elvégre aki arra nem veszi a fáradtságot, hogy évente egyszer elmenjen a postára, és fél tank benzin árát rászánja a saját biztonságára, az számomra egyenértékű például az ittas vezetéssel…

A kötelező biztosítás hiánya kész anyagi öngyilkosság

Miért vagyok ilyen nyers és szigorú? Nos, azért, mert láthatóan nem gondolsz a többi autósra, motorosra, aki körülötted jár-kel az utakon. Gondolj már bele: véletlenül letöröd egy fiatal, nagyértékű kocsi visszapillantóját, és máris jön a félmilliós szervizszámla. Miből fizeted ki?! Arról nem beszélve, ha véletlenül elcsapsz egy gyalogost, és súlyosan megsérül, akkor csengetheted zsebből a milliós sérelemdíjat, ha pedig nincs ennyid, akkor hosszú éveken át vonják majd a fizudból – őszintén, megéri?

A lehető legnagyobb türelemmel és szeretettel szépen kérlek, hogy gondold végig mindezt! Legközelebb ne legyél meggondolatlan, hiszen ahogy most Te kerültél bajba, ugyanígy fordulhat a kocka, és lehet, hogy pont Te okozol hasonló galibát. Azt hiszem, ennyivel igazán tartozol magadnak és nekünk, a többi autósnak, motorosnak.

Motoros üdvözlettel,

Csapó Zoltán Zsolt – 06703602990

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz