Gyorsan hajtottam és elütöttek - mire számíthatok?

Gyorsan hajtottam és elütöttek - mire számíthatok?

- Kategória: Baleset-megelőzés, Cikkek

Tanulságos sztori és hasznos infó a hasonló cipőben járó motorosoknak. Gyorshajtás kontra elsőbbségadás az utakon.

Sziasztok! Egy motoros baleset-megelőzési, érdekvédelmi kéréssel fordulok hozzátok. Tavaly novemberben úgy gondoltam, kihasználom az utolsó meleg napokat, elindultam szólóban egy kétnapos Mátrázásra. Bár ne tettem volna... Gyöngyösön kihajtott elém egy autós, pedig táblája volt, tiszta sor. Gondoltam elsőre. Azóta bonyolódott a helyzet: megállapították, hogy jócskán túlléptem az ötvenet (66-69 km/h), vagyis lehet, hogy hunyó vagyok.

Szerintetek van esély rá, hogy megússzam, és az autós biztosítója fizesse a káromat? (kb. 330 000 Ft).

Köszönöm a választ!

Kedves Kérdező!

Szerencsés helyzetben vagy - már amennyire egy baleset az lehet -, ugyanis az ilyen „csekély” mértékű gyorshajtás kevesebbet nyom a latban, mint az elsőbbségi szabályok megszegése. Több hasonló eset landolt már a postaládánkban, például a tiédhez nagyon hasonló, debreceni incidens 2017-ből.

gyorshajtás
A kismértékű gyorshajtás még nem ok arra, hogy ne adjanak elsőbbséget. A korábbi példákból tisztán látszik, hogy ezt a bírók is így gondolják

Igaz, gyorsabban ment a motoros megengedettnél, mégis az autóvezetőt marasztalták el (fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségéért), amiért a túl gyorsan, de ezt leszámítva szabályosan haladó motornak hajtott.

Gyorshajtás? Attól még elsőbbséged van!

Ott tárgyalás nélkül lezárult az ügy: a sofőr pénzbírságot kapott, a motoros meg kártérítést, pont. Mi több, a Balaton-partján történt karambolban is az autóst ítélték el (felfüggesztett fogházbüntetésre), pedig ott a motor 110-120-szal ment városon belül. Szóval jók az esélyeid, de mindenképpen szükséged lesz jogi segítségre, saját szakértőre, vagyis nem szabad félvállról venni a dolgot. Ha felkészülten vágsz bele, jó eséllyel neked adnak igazat.

Nyitókép: Police.hu

Continental 2019

Facebook Comments