Fogházbüntetés a kezdő jogsis gázolónak

Fogházbüntetés a kezdő jogsis gázolónak

- Kategória: Baleset-megelőzés
7

Bár a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a motoros városban legalább 115-120 km/órával haladt, mégis az autó fiatal vezetőjét ítélték el. Az ok egyszerű: az elsőbbségadás kötelezettségét nem teszi semmissé a másik fél szabálysértése.

A 17 éves Zsombor elkérte édesapja Octaviáját, és elindult a Balatonhoz barátnőjével. A tópartra érve Zsombor letérni készült a főútról, ezért lassított, indexelt, majd elkezdte a manővert – vesztére.

motor baleset
A kép illusztráció

Zsombor elmondta: észlelte ugyan a távolból felé száguldó, a határozat szerint 115-120 km/órával közeledő Kawasakit, de rosszul mérte fel annak távolságát. A Kawa már csak 44-48 méterre volt tőle, amikor nagyjából 20 km/órával elé kanyarodott. A Kawa mindössze 19 éves vezetője már nem tudta elkerülni az ütközést, és – hiánytalan, profi védőfelszerelése ellenére – nem élte túl a balesetet.

Zsombor úgy véli, és ezzel is védekezik, hogy egyértelműen a motoros gyorshajtása okolható a történtekért. A bíróság nem így vélte, az ítélet szerint mindketten hibáztak, az ütközés pedig azért következett be, mert az autóvezető megszegte a KRESZ 31. § (5) bekezdés c) pont I. részében írtakat. Fontos tanulsága az ügynek, hogy az igazságügyi műszaki szakértő véleménye alapján megállapították: a gyorshajtásnak nincs ok-okozati összefüggése a balesetben. Az ítélet komoly tanulság lehet mindazoknak, akik bármilyen incidensben – a másik fél sebességét nem ismerve is – azonnal gyorshajtást kiáltanak, csak hogy magukat mentsék…

Ahogy azt megszokhattuk, a sofőr 1 év 2 hónapi fogházbüntetését két év próbaidőre felfüggesztették, illetve eltiltották az autóvezetéstől 2 év 6 hónap időtartamra.

(Forrás – Vezess.hu)

Continental 2019