A BMW leleplezte első önvezető motorját

A BMW leleplezte első önvezető motorját

- Kategória: Kiemelt cikk

Szeretnél gyorsabb lenni a pályán, de nem vagy még elég tapasztalt? Végre itt van minden kezdő álma, a szinte teljesen önvezető gyorsasági motor!

Frappánsan iRace névre keresztelte a BMW az új, komplex vezetéssegítő rendszert, amely tulajdonképpen olyan, mintha egy szuperhősfilmbe csöppent volna a pilóta.  A tavaly bemutatott, önvezető R 1200 GS technikáját továbbfejlesztve készítették el az iRace-t, hogy ezentúl bárki bátran beikszelhesse a „gyors csoportot” a nyílt napokon. Nincs más dolga a tulajdonosnak, csak elindítja a motort, felül, majd a programot aktiválva - részben - átengedi az irányítást a BMW-nek.

BMW iRace - gyorsabb, biztonságosabb pályázás

Hogy mennyire összetett az új rendszer, azt remekül példázza, hogy navigációs rendszere, érzékelői és szervomotorjai segítségével a gyorsítás, fékezés, váltás és - bizonyos mértékig - a kormányzás is automatikusan zajlik, ráadásul a giroszkópos önegyensúlyozónak köszönhetően az elcsúszás esélye gyakorlatilag nulla.

bmw irace
A világ összes fontosabb pályája szerepel az iRace GPS-alapú memóriájában, így elég csak megadni, hogy hol versenyzel, menni egy felvezetőkört, és utána átadni az irányítást a motornak. Hihetetlenül hangzik? Nem véletlen - nézz csak rá a dátumra...

Természetesen beállítható, hogy mennyire legyen vakmerő a motor: négy különböző tempó közül választhat a vezető, úgymint Kezdő, Pályázó, Speciális és Korlátlan. Ahogy egyre magasabb szintre kapcsol a pilóta, úgy dől egyre mélyebbre a motor, s lesz agresszívabb a fékezés, illetve a gyorsítás.

Ez még nem az a szint, ahol magától is pályára léphet a motor, tehát vezetőre ugyanúgy szükség van, mint például napjaink legfejlettebb, hármas szintű önvezető autóiban. Mármint a mai napon, április elsején... Hivatalos sajtóanyag ide vagy oda, a bajorok megint vicces kedvükben voltak 🙂

- A BMW Motorrad iRace Kits fejlesztésébe bevontuk a Superbike-vb-n induló pilótáinkat is, akik értékes adatokkal és tapasztalatokkal segítették a munkánkat. Különösen az volt meglepő, hogy milyen „mélyen” fékeztek - ilyen tekintetben sokkal bátrabban kellet belenyúlnunk a rendszerbe, mint elsőre gondoltuk volna.  Hiszünk abban, hogy a BMW Motorrad iRace lehetővé teszi, hogy az S 1000 RR-tulajdonosok bátran elmenjenek egy nyílt napra, és ott próbára tegyék magukat, hiszen az esés kockázata nélkül érhetnek el remek köridőket - foglalta össze Dr. Phillip-Magnus Schalk, a BMW Motorrad önvezető járművekért felelő mérnöke.

BikersPoison

Facebook Comments