Fedélzeti kamera buktatta le a rendszámmal trükköző motorost

Fedélzeti kamera buktatta le a rendszámmal trükköző motorost

- Kategória: Hírek
13

Lehet vitatkozni, hogy helyes-e lefilmezni, majd a világhálón megosztani a szabálytalankodókat - mint például ezt a motorost -, de az tény, hogy a felcsapott rendszám nem menő, és elég sokba kerül, ha a rendőr szúrja ki.

Sokan egyszerű csínyként kezelik a dolgot, még a videó alatti hozzászólásokban is azon élcelődnek, hogy az olvashatatlan rendszám nem komoly kihágás, és különben is: nincs jobb dolga a sofőrnek, minthogy ilyeneket oszt meg? Márpedig jól tette az autó vezetője, hogy felhívta rá a figyelmet, mert ez is segít eloszlatni a félreértéseket...

Tudniillik a felhajtott rendszám nem csíny, nem szabálysértés, hanem bűncselekmény, és a motor lefoglalásával járhat.

Törökszentmiklóson, azon belül is a Kossuth Lajos utcán kapták lencsevégre ezt a Kawát, melyen a pilóta - látszólag gyakorlott, rutinos mozdulattal - csapta fel a rendszámot, mielőtt kihajtott a 46-os útra:

Nem ítélkezünk a motoros felett, hiszen mindenki a maga bőrét (ez esetben: pénztárcáját) viszi a vásárra. Viszont mindenkit óva intünk, hogy utánozza, hiszen itt sorakoznak a példák a rendszám miatt lefoglalt motorokról és a több százezres bírságokról...

A hozzászólók többsége elvicceli a dolgot, természetesnek vagy apró ballépésnek titulálva a dolgot, de jó, ha tudjátok, hogy az egyenruhások sokkal szigorúbban állnak a leragasztott, felhajtott stb. plakettekhez, és több százezer forintra büntetik a tulajdonost, mint nem olyan régen, a tatai esetben is.

via GIPHY

A Btk. 347. § egyértelműen fogalmaz: aki egyedi azonosító jelet eltávolít vagy meghamisít, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de az is igaz, hogy a legritkább esetben szabnak ki börtönbüntetést, inkább a pénzbírság jellemző.

A rendszámot felcsapó szerkezetet mutatja Dr. Csokán Csaba. A motort lefoglalták, a tulajdonosa ellen bűncselekmény alapos gyanúja miatt indult eljárás

Szóval csak óvatosan, mert lehet, hogy olcsón, 10-20 dollárért megveheted Kínából a rendszámot felcsapó szerkezetet, de ezzel nincs vége a költségeknek - a bírság sokkal többe fáj majd, és jó, ha megúszod a gép lefoglalása nélkül.

Kapcsolódó anyag: fejenként 320 000 forint bírságot fizettek a motorosok a felhajtott rendszám miatt.

Nyitókép forrása: Giphy.com

Continental 2019

Facebook Comments