Fedélzeti kamera buktatta le a rendszámmal trükköző motorost

Fedélzeti kamera buktatta le a rendszámmal trükköző motorost

- Kategória: Hírek

Lehet vitatkozni, hogy helyes-e lefilmezni, majd a világhálón megosztani a szabálytalankodókat – mint például ezt a motorost -, de az tény, hogy a felcsapott rendszám nem menő, és elég sokba kerül, ha a rendőr szúrja ki.

 

Sokan egyszerű csínyként kezelik a dolgot, még a videó alatti hozzászólásokban is azon élcelődnek, hogy az olvashatatlan rendszám nem komoly kihágás, és különben is: nincs jobb dolga a sofőrnek, minthogy ilyeneket oszt meg? Márpedig jól tette az autó vezetője, hogy felhívta rá a figyelmet, mert ez is segít eloszlatni a félreértéseket…

Tudniillik a felhajtott rendszám nem csíny, nem szabálysértés, hanem bűncselekmény, és a motor lefoglalásával járhat.

Törökszentmiklóson, azon belül is a Kossuth Lajos utcán kapták lencsevégre ezt a Kawát, melyen a pilóta – látszólag gyakorlott, rutinos mozdulattal – csapta fel a rendszámot, mielőtt kihajtott a 46-os útra:

Nem ítélkezünk a motoros felett, hiszen mindenki a maga bőrét (ez esetben: pénztárcáját) viszi a vásárra. Viszont mindenkit óva intünk, hogy utánozza, hiszen itt sorakoznak a példák a rendszám miatt lefoglalt motorokról és a több százezres bírságokról…

A hozzászólók többsége elvicceli a dolgot, természetesnek vagy apró ballépésnek titulálva a dolgot, de jó, ha tudjátok, hogy az egyenruhások sokkal szigorúbban állnak a leragasztott, felhajtott stb. plakettekhez, és több százezer forintra büntetik a tulajdonost, mint nem olyan régen, a tatai esetben is.

via GIPHY

A Btk. 347. § egyértelműen fogalmaz: aki egyedi azonosító jelet eltávolít vagy meghamisít, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de az is igaz, hogy a legritkább esetben szabnak ki börtönbüntetést, inkább a pénzbírság jellemző.

A rendszámot felcsapó szerkezetet mutatja Dr. Csokán Csaba. A motort lefoglalták, a tulajdonosa ellen bűncselekmény alapos gyanúja miatt indult eljárás

Szóval csak óvatosan, mert lehet, hogy olcsón, 10-20 dollárért megveheted Kínából a rendszámot felcsapó szerkezetet, de ezzel nincs vége a költségeknek – a bírság sokkal többe fáj majd, és jó, ha megúszod a gép lefoglalása nélkül.

Kapcsolódó anyag: fejenként 320 000 forint bírságot fizettek a motorosok a felhajtott rendszám miatt.

Nyitókép forrása: Giphy.com

Continental 2019

Facebook Comments

13 Comments

 1. Leszerelni, majd azt hazudni, hogy épp elvesztette a rendszámot (máris nem btk tétel), ahhoz persze agy is kéne… Sebaj, a fajtája úgyis hamarabb rakja saját magát temetőbe, mint elkapnák.

 2. Sebestyén András

  Bő 10 éve már, rendszámot cseréltünk haverommal mert neki aznap járt le a műszaki. Úgy volt kövi héten vizsgáztatja és visszakapom ami hozzám tartozik. Megjegyezném a 2 autó színre szagra ugyanaz volt emiatt mentem csak bele,mint utóbb kiderült kár volt. 1nap fogda és igencsak méltányosan csak 85ezres bünti volt egyedi azonosító meghamisítása bcs. miatt.
  Az igazoltató rendőr szerint ha csak lejárt a műszaki az egy 20-as szabsértés. Megérte, nem? Persze, hogy nem

  1. És hogy buktál le?
   Nem nagyon nézegetik a váz számot sima közúti ellenőrzésnél.

  2. És hogy buktál le?
   Nem nagyon nézegetik a váz számot sima közúti ellenőrzésnél.

 3. Tamás Katona

  Még mindig, vagy a modern kütyüknek köszonhetöen még inkább a 10 millió feljelentgetö országa vagyunk! Azzal ami látható senkit nem veszélyeztet. Mindenki döntse el maga, hogy vállalja-e a következményeket. De a rengeteg “önkéntes rendör” már jelentget. Undoritó! Ha a cselekedetével más emberekre veszélyt jelent, akkor jelentse, de ezért minek? Ha elkapják , fizet, ül, vagy egyébb. Ezt vállalja és tisztában van vele. Hagyjunk már mindenkit szabadon élni! Elbujva, lesböl gusztustalanul sebességet mérni az korrektebb???? Ja, nem szárnyaló ifjonc vagyok, 66 éves és több mint 40 évig motoroztam!

  1. Lengyel Jenő

   A szabályszegőkkel van a gond, nem a feljelentőkkel! Bármilyen megdöbbentő szabályos járművel szabályosan közlekedőt senki nem jelent fel! Sőt, valószínű videót sem tesznek fel róla a netre. Undorító szerintem az, hogy sokan úgy gondolják, a szabályok azért vannak, hogy megszegjék őket, különben meg rájuk amúgy sem vonatkozik! Csak és kizárólag közeg előtt és csak büntetés elkerülése végett kell szerintük normálisan viselkedni. A ‘lesből gusztustalanul’ mérő sebesség ellenőrző sem tud többet mérni, mint amennyivel mész!!!! Próbáld ki!

  2. Nyilván azért hajtja fel a rendszámtáblát, mert a szabálykövető közlekedéssel senkit sem fog veszélyezteti… Aztán ha kettécsapná valamelyik rokonodat derékban a motorjával ez a gerinctelen rágcsáló, akkor itt fröcsögnél, hogy kezét-lábát levágni, kivégezni! A kétszínűség, na az undorító.

   Legközelebb majd hagyd a betörőt és a motortolvajt is szabadon élni, hiszen vállalja és tisztában van azzal, mit csinál…. Szerencsétlen.

  3. Senki se jelentette fel. A mozdulattal tényleg nem veszélyeztet senkit, de biztosan nem azért hajtotta fel ilyen látványosan, mert 50-nel készült menni lakott területen. Az “önkéntes rendőr” olyan szitokszó, mint a “migráncs”? Végül is minden rendőr önkéntes, kétlem, hogy bárkit is kényszerítenek, hogy esküdjön fel. 😀

  1. Orvosolták a Giphy-n 😉

 4. Bálint Sofhauzer

  Na most aki azt mondja hogy ez így oké, meg feljelentgető akkor gondoljon bele abba ha ezt egy autós csinálja máris fel lenne háborodva az összes motoros. Vagy gondoljon bele abba hogy az egyik szerettét sodorja bajba egy ilyen klunper és nincs hozzá rendszám. Mert abban biztos vagyok hogy nem jelentkezne a hősünk hogy én voltam. Nem tízmillió feljelentgető országa vagyunk hanem tízmillió szarházié lassan aki nem meri vállalni a felelőséget a tetteiért!!! Én is megyek gyorsan sőt mi több még egykerekezek és stopie-zok is ha kedvem tartja de nincs felhajtott rendszám mert nekem van vér még ott ahol lennie kell.

 5. Kiss Márk

  inkább vegyél fényvissazverő számokat a rendszámodra és így nem fognak a trafin látszódni a számok 😀

  1. Egyedi azonosító megrongálása/meghamisítása. Ügyeskedéssel sehogy se jössz ki jól…

Válasz