Olcsóbbá válhat az autó- és motorbehozatal

Olcsóbbá válhat az autó- és motorbehozatal

- Kategória: Hírek
3

Ma délelőtt szivárgott ki a javaslat, mely „Az állampolgárokat sújtó, a gépjárművek tulajdonjogának megszerzésével és fenntartásával kapcsolatos terhek radikális csökkentéséről” szól. Lényege, hogy egyszerűbb, olcsóbb legyen lecserélni a koros kocsikat és motorokat.

Egyértelműen a fiatal, használt járművek vásárlását ösztönzi az új javaslat, ami eltörölné a költségek jelentős részét, illetve csökkentené a jelenlegi közterheket. Már-már túl szép, hogy igaz legyen, mondhatnánk, hiszen a csomag alapjaiban változtatná meg az eddigi gyakorlatot.

Olcsóbbá, egyszerűbbé válik a honosítás?

Sommásan úgy lehetne összefoglalni, hogy szeretnének kedvet csinálni a fiatal autók és motorok behozatalához, s ennek érdekében lényegesen leegyszerűsítik a honosítási folyamatot, illetve eltörlik a közterhek jelentős részét. A csomag legfontosabb elemei:

  • eredetvizsgálat díjának teljes eltörlése
  • ingyenes forgalmi engedély, törzskönyv, rendszám és regisztrációs matrica
  • egyszerűbb, gyorsabb ügyintézés
  • a regisztrációs adó kiszámításának reformja (teljesítmény helyett környezetvédelmi besorolás alapján)
  • csökkenő gépjárműadó a 0-5 éves járműveknél

A bejelentés nagyjából húszmilliárd forintos bevételkiesést jelent az államkincstárnak, amit a korosabb cégautók adójának emelésével és az kifejezetten környezetszennyező importkocsik és -motorok közterheinek növelésével ellensúlyoznának. A javaslatot a parlament tavaszi ülésszakén tárgyalják, azaz már idén nyáron bevezethetik, nagyban megkönnyítve ezzel a fiatal motorok és autók importját.

4sr HUngary