Olcsóbbá válhat az autó- és motorbehozatal

Olcsóbbá válhat az autó- és motorbehozatal

- Kategória: Hírek

Ma délelőtt szivárgott ki a javaslat, mely „Az állampolgárokat sújtó, a gépjárművek tulajdonjogának megszerzésével és fenntartásával kapcsolatos terhek radikális csökkentéséről” szól. Lényege, hogy egyszerűbb, olcsóbb legyen lecserélni a koros kocsikat és motorokat.

 

Egyértelműen a fiatal, használt járművek vásárlását ösztönzi az új javaslat, ami eltörölné a költségek jelentős részét, illetve csökkentené a jelenlegi közterheket. Már-már túl szép, hogy igaz legyen, mondhatnánk, hiszen a csomag alapjaiban változtatná meg az eddigi gyakorlatot.

Olcsóbbá, egyszerűbbé válik a honosítás?

Sommásan úgy lehetne összefoglalni, hogy szeretnének kedvet csinálni a fiatal autók és motorok behozatalához, s ennek érdekében lényegesen leegyszerűsítik a honosítási folyamatot, illetve eltörlik a közterhek jelentős részét. A csomag legfontosabb elemei:

 • eredetvizsgálat díjának teljes eltörlése
 • ingyenes forgalmi engedély, törzskönyv, rendszám és regisztrációs matrica
 • egyszerűbb, gyorsabb ügyintézés
 • a regisztrációs adó kiszámításának reformja (teljesítmény helyett környezetvédelmi besorolás alapján)
 • csökkenő gépjárműadó a 0-5 éves járműveknél

A bejelentés nagyjából húszmilliárd forintos bevételkiesést jelent az államkincstárnak, amit a korosabb cégautók adójának emelésével és az kifejezetten környezetszennyező importkocsik és -motorok közterheinek növelésével ellensúlyoznának. A javaslatot a parlament tavaszi ülésszakén tárgyalják, azaz már idén nyáron bevezethetik, nagyban megkönnyítve ezzel a fiatal motorok és autók importját.

Continental 2019

Facebook Comments

3 Comments

 1. Balázs Buza

  “teljesítmény helyett környezetvédelmi besorolás alapján”….ezt mi továbbra is benéztük, kicsiny országunkban továbbra is ugyanolyan káros egy 2 éves 50cc robogó, mint a 40 éves IFA teherautó.

  1. 50-esre nincs súlyadó, sőt rendszám sem, se forgalmi, szóval nehéz lenne elengedni a semmiből engedni.
   Egyedül a biztosítást kéne fizetni, de az sem megy sokaknak.

 2. Kiss Ferenc

  Azt kellene fel ismerni, hogy a fiatal járművek vásárlásának az akadálya a jövedelmek alacsony szintje. Attól mert pár 10 ezret elengednek most az állami harácsból, még nem fognak a magyarok rohanni a sok milliós kocsikat meg venni. Azért veszik a külföldi és régieket, mert arra futja nekik. Alapból nem kéne az államnak kifosztania az állampolgárait. A Magyar állam az egyik leg “lopósabb”, 100 megtermelt forintból 50 -et vissza szed valamilyen jogcímen. Aztán hogy mire fordítja abba kevés a beleszólásunk.

Válasz