„Azért osztom meg, hogy legközelebb jobban figyelj!”

„Azért osztom meg, hogy legközelebb jobban figyelj!”

- Kategória: Gyorshírek

Egy endurós sisakkamerája rögzítette, ahogy az előtte haladó Suzuki sofőrje nemes egyszerűséggel befordul a szemből érkező motor elé. Amikor azt hiszed, már nem lehet rosszabb, a zavarodott sofőr elkezd tolatni, pont a mögötte heverő motoros felé…

 

Azért küldték be a felvételt a Budapesti Autósok szerkesztőinek, hogy megmutassák: motorral közlekedve ilyen kivédhetetlen helyzetekre is készülnünk kell, mint ez, amikor nemes egyszerűséggel elkerülhetetlen az esés. Csupán az a kérdés ilyenkor, hogy mennyire tudjuk csökkenteni a sérülések, károk mértékét:

Hihetetlen, hogy az ütközéstől meglepett sofőr elkezd hátragurulni, és kis híján áthajt a földön fekvő motoroson…

A baleset tanulságai röviden

 • Ha útkereszteződéshez közelítesz, és szemből lassít vagy áll egy autó a keresztút előtt, akkor Te is lassíts, és számíts rá, hogy a sofőr váratlanul megkezdi a kanyarodást!
 • Amint befordult eléd, rögtön kezdj el határozottan fékezni – itt részletesen leírtuk, hogy miként!
 • Ha féktávon belül van, akkor még ütközés előtt engedd fel a féket, és a menekülőútra (nem az autóra!) fókuszálva próbálj mellette elmenni! (Ennek pontos technikájáról itt olvashatsz részletesen) A konkrét esetben úgy 60-80 centi lehetett a kocsi orra és az út széle között, szóval határeset, mindenesetre a frontális ütközés talán elkerülhető lett volna, de a közeli padka és árok miatt az esés aligha.
 • Amennyiben mégis ütköztök, és van veled segítő, aki nem sérült meg, az igyekezzen biztosítani a helyszínt, hogy ne történjen újabb ütközés, és feltétlenül értesítse a mentőket, illetve jegyezze fel a tanúk adatait!

Frissítve: Turkovics Tommy – Ismerősöm a motoros, első útjára vitte az asszonyt az új motorral. Kb. 20 kilométert motoroztak, és nem mentek gyorsan… A motoros havernak volt annyi lélekjelenléte, hogy ő húzta be a kéziféket, hogy ne guruljon a párjára az autó 🙁

Jó utat, balesetmentes motorozást és – sokkal – kevesebb figyelmetlen sofőrt kívánunk minden motorosnak!

Nyitókép: Bp-i Autósok Közössége

Continental 2019

Facebook Comments

10 Comments

 1. SEGÍTÜNK A
  BAJBAN ! SEGÍTÜNK KÁRTÉRÍTÉST INTÉZNI !

  ELŐZETES
  KÖLTSÉGEK NÉLKÜL !

  Segítünk –
  ha Ön vagy hozzátartozója közúti baleset vétlen résztvevője volt


  vezetőként, utasként, kerékpárosként, motorosként

  vagy
  gyalogosként,

  • személyi
  sérülést szenvedett

  • Maradt
  egészségügyi károsodása

  • Elhunyt
  közeli hozzátartozója

  ÖN
  KÁRTÉRÍTÉST IGÉNYELHET!!!


  Tanácstalan?

  • Ha a
  legtöbb kártérítést szeretné!

  Keressen
  minket, segítünk a kártérítési eljárás lebonyolításában.

  Amennyiben
  Önnek, családtagjának vagy ismerőseinek jogosultsága van ilyen kárigény
  bejelentésére hívjon vagy írjon:

  LINK

 2. Ehhez a balesethez – nyílegyenes, jól belátható úton, tökéletes látási viszonyok mellett – két hülye kellett… Pláne, ha nem ment gyorsan a motoros. Féknyomot sem látni a videón. A motorosnak nem a baleset után kellett volna ilyen bravúros gyorsasággal reagálni (ha megsérül vagy elkábul, akkor az utasa most halott), de az legalább példás és életmentő volt… Soha rosszabbat!

  1. Maróti András

   Kikockáztam: az autó bemozdulása és az ütközés között 1,85 mp telik el. Ebből 0,9 az észlelés és cselekvés, tehát 0,95 a lassítás, vagyis halottnak a csók. Nem tudott mit tenni a motoros. (ps. Féknyom? ABS-es gépen?)

   1. És azt nem sikerült kikockázni, hogy az autós a “bemozdulás” előtt erősen lassít vagy 5 másodpercen keresztül és a szorosan a felezővonalra húzódik? Nekem fel szokott tűnni, naponta tucatszor. Valahogy a kereszteződést, le- és felhajtót is észre szoktam venni, pláne ha éppen autó is jár arra és ilyenkor az a minimum, hogy a kiskezem/lábam fékkészenlétben van. Mindig tud valamit tenni a motoros, különösen preventíve. Itt a motoros végig a sávja jobboldalán halad és szemre nyílegyenesen, irányváltoztatás nélkül csapódik bele a Suzukiba. 0:32-nél áll a féken, a motor segge a levegőben. Ezt alaposan elbambulta. 😉

    1. Ott a pont. A motorosnak már sokkal előbb reagálni kellett volna, csak hát ő szorgalmasan a suzukit nézte ahelyett, hogy lazán kikerülte volna. Még akkor is jobban jár, ha belerántja a motort az árokba. A fű mindig puhább, mint egy autó. Beszélgettünk az esetről egy másik csoportban, és rögtön jöttek sorban a posztok, hogy “áldozathibáztatás”, meg balfax autós. Ja, csak azt nem fogadják el sokan, hogy igen is felelősek vagyunk azért, hogy motorozás közben megfelelő előrelátással, és technikai felkészültséggel oldjuk meg az ilyen helyzeteket, és ezzel vigyázzunk az utasunk épségére.

     1. “A motorosnak már sokkal előbb reagálni kellett volna”
      Mert egy hozzád hasonló fotelhuszár már csak tudja…. Motoros időben lépett máskülönben nem úszták volna meg “ennyivel”.

     2. Idén hány ezer kilométert motoroztál, fotelhuszár? Az ötvenes robogó nem számít. 😉

     3. Fotelhuszár… ja. több éve szervezek vezetéstechnikai programokat, és azt az évi 15-20e km-t se a galambok hordják össze. Nézd már meg a videót. Hosszú másodpercekkel a baleset előtt már látszik, hogy az az autós ott balfaxkodik. Nem látod? …akkor ki a fotelhuszár?

  2. Richárd Décsei

   A motoros egyáltalán nem volt hülye ebben a helyzetben, Olyan közelről még a kikerülő manőver is csak nagyon kis eséllyel működött volna, hacsak nem Rossi ül a nyeregben. Mellesleg ha nem fékezett volna, akkor nem csak átesnek a motorháztetőn, hanem még repültek volna vagy 10 métert.

 3. Rom Antika

  Nekem meggyőződésem, hogy az autó nem tolatott, hanem a motortól kapott ütés miatt indult hátrafelé (benyomott kuplung?). Sajnos van olyan helyzet, amikor a motorosnak eszébe sem jut, hogy be fognak elé fordulni…

Válasz