„Azért osztom meg, hogy legközelebb jobban figyelj!”

„Azért osztom meg, hogy legközelebb jobban figyelj!”

- Kategória: Gyorshírek
10

Egy endurós sisakkamerája rögzítette, ahogy az előtte haladó Suzuki sofőrje nemes egyszerűséggel befordul a szemből érkező motor elé. Amikor azt hiszed, már nem lehet rosszabb, a zavarodott sofőr elkezd tolatni, pont a mögötte heverő motoros felé...

Azért küldték be a felvételt a Budapesti Autósok szerkesztőinek, hogy megmutassák: motorral közlekedve ilyen kivédhetetlen helyzetekre is készülnünk kell, mint ez, amikor nemes egyszerűséggel elkerülhetetlen az esés. Csupán az a kérdés ilyenkor, hogy mennyire tudjuk csökkenteni a sérülések, károk mértékét:

Hihetetlen, hogy az ütközéstől meglepett sofőr elkezd hátragurulni, és kis híján áthajt a földön fekvő motoroson...

A baleset tanulságai röviden

  • Ha útkereszteződéshez közelítesz, és szemből lassít vagy áll egy autó a keresztút előtt, akkor Te is lassíts, és számíts rá, hogy a sofőr váratlanul megkezdi a kanyarodást!
  • Amint befordult eléd, rögtön kezdj el határozottan fékezni - itt részletesen leírtuk, hogy miként!
  • Ha féktávon belül van, akkor még ütközés előtt engedd fel a féket, és a menekülőútra (nem az autóra!) fókuszálva próbálj mellette elmenni! (Ennek pontos technikájáról itt olvashatsz részletesen) A konkrét esetben úgy 60-80 centi lehetett a kocsi orra és az út széle között, szóval határeset, mindenesetre a frontális ütközés talán elkerülhető lett volna, de a közeli padka és árok miatt az esés aligha.
  • Amennyiben mégis ütköztök, és van veled segítő, aki nem sérült meg, az igyekezzen biztosítani a helyszínt, hogy ne történjen újabb ütközés, és feltétlenül értesítse a mentőket, illetve jegyezze fel a tanúk adatait!

Frissítve: Turkovics Tommy - Ismerősöm a motoros, első útjára vitte az asszonyt az új motorral. Kb. 20 kilométert motoroztak, és nem mentek gyorsan... A motoros havernak volt annyi lélekjelenléte, hogy ő húzta be a kéziféket, hogy ne guruljon a párjára az autó 🙁

Jó utat, balesetmentes motorozást és - sokkal - kevesebb figyelmetlen sofőrt kívánunk minden motorosnak!

Nyitókép: Bp-i Autósok Közössége

Continental 2019

Facebook Comments