Olvasói: Ne motorozz a holttérben, mert nem látlak!

Olvasói: Ne motorozz a holttérben, mert nem látlak!

- Kategória: Vélemény

Patrik fontos tanulságot szűrt le a ma reggeli gázolásból, ami sok motorosnak hasznos lehet, ezért levelét változtatás nélkül közreadjuk.

 

Sziasztok! Tudom, minden vezetéstechnikai tréningen elhangzik, most mégis muszáj vagyok ismételni: motorral soha nem haladunk a kocsik holtterében! Ma reggel sajnos szemtanúja voltam egy gázolás következményeinek, ami pont ezért következett be. Az útszűkület előtt (gondolom) egymás mellett haladt az autó és a motoros, majd a sofőr egyszerűen nekiment oldalról a motorosnak.

Reggeli órákban Balatonszentgyörgy M7 egy 70 év körüli úriember útszűkületnél rárántotta az autóját egy motorosra! Sajnos a motoros több csont törést is szenvedett! Természetesen a sofőrt egy motoros kísérte vissza, miután állítása szerint ö észre sem vette hogy neki lökte a szalagkorlátnak! Mindenki nagyon vigyázzon magára! (Kép forrása: Marian Attila/Akik szeretik a mocikat Facebook-csoport)

A „legszebb”, hogy a sofőr meg sem állt ezután! Motorosok kapták el és hozták vissza a cserbenhagyót. Jómagam már 11 éve motorozom, volt ilyen balesetem is, mint a mai. Mostani eszemmel úgy gondolom, három egyszerű lépéssel megelőzhető a dolog:

„Én is ilyennel kisteherautóval járok, és ezekből sokszor nem látni ki oldalra, illetve hátra…”
 1. Mindig kis sebességkülönbséggel közelítsd meg az előtted haladó autót! Fontos, hogy akkor is le tudj fékezni, ha váratlanul sávot vált!
 2. Viszont amint melléérsz, adj gázt! Így a lehető legkevesebb időt töltöd a holtterében!
 3. Ha zárt karosszériájú furgont előzöl, a szokottnál is legyél óvatosabb, és tarts nagyobb oldaltávolságot! Én is ilyennel kisteherautóval járok, és ezekből sokszor nem látni ki oldalra, illetve hátra. Ezért sokkal nehezebben észrevehetőek a motorosok és bicajosok!

Remélem, mielőbb felgyógyul az elütött motoros (ha jól láttam, éppen mentőhelikopter vitte kórházba)! A sofőr pedig „elnyeri méltó büntetését”!

Jó utat, kevesebb esőt és balesetmentes szezont kívánok minden motorosnak!

Üdvözlettel: Patrik

 

Continental 2019

Facebook Comments

4 Comments

 1. Nekem is volt már hasonló balesetem, de megúsztam egy karcolás nélkül, mert (ugyan nem eléggé, de) óvatos voltam és ott figyelt rajtam a teljes védőfelszerelés. Tízből legalább 7-8 motorosnak halovány fogalma sincs, hogy a holtteret azt eszik vagy isszák, a követési távolságról, a fékkészenlétről nem is beszélve… Nem csak furgonoknál, hanem MINDEN járműnél (a többi motorost is beleértve) a lehető legnagyobb oldaltávolságot kell tartani! Ha már a záróvonalon keresztül előzöl (mint ahogy a többség teszi), akkor az egész szembejövő sávot használd ki.

  1. Így van. Néhány méter ráhagyás lehet a különbség a meleg helyzet és a mentőhelikopter között.

 2. Holttérben muszáj menni, de a lényeg hogy ne legyünk az autók útjában. Akkor sem ha azt hisszük látnak, mert többségük nem lát.

  Ha el kell menni mellette akkor a leírtak szerint kellő körültekintéssel.
  Feltétlenül lassítani sem kell, de nyilván van egy optimális sebesség különbség, ahol még elég rövid ideig tartózkodunk mellettük, de még tudunk reagálni, fékezéssel vagy elkerüléssel, ha hirtelen irányt váltana.
  Tehát szerintem a túl gyors megközelítés pont olyan veszélyes, mint a túl lassú.

  Hagyjunk magunknak mozgásteret, azaz kellő oldaltávolságot, mert így ha megmozdul a kocsi, amikor mellette vagyunk, még mindig odahúzhatjuk a gázt, vagy a féket, vagy csak odébb húzódunk, és könnyebben észrevesz minket ha nem szorosan megyünk el mellette.
  Párszor engem is próbáltak így meglepni, de nem sikerült.
  Egyszer volt hogy belerúgtam az ajtajába, de az a hülye 3 sávon át vágott teljesen váratlanul és logikátlanul azért hogy engem rászorítson a villamos sínekre.

 3. Ahogy én hallottam az esetet, a bácsika annyira volt képben, hogy a bal tükrével nekiment a lezárást jelző táblának és ekkor rántotta jobbra a kormányt ijedtében.
  A holttér itt nem számított.

  https://www.facebook.com/groups/404110666309776/permalink/2206973172690174/

Válasz