Nyitott sisakban? Megőrültél?

Nyitott sisakban? Megőrültél?

- Kategória: Kiemelt cikk
13

– Milyen sisakot szeretnél? – Nyitottat és csinosat! Legyen olyan színe, mint az új motoromnak! – vágta rá csípőből… Tetszik vagy sem, nem így választunk fejvédőt.

Nyitott sisakban motorozni jó dolog. Feldobsz egy napszemüveget, és élvezed, hogy a legnagyobb melegben is hűsít a szél. Rámosolyoghatsz a buszmegállóban ácsorgó csajokra, kúton sem kell levenned, és a meki kiadóablakában is érteni fogják, hogy melyik felesleges kalóriát szeretnéd elfogyasztani nagy kólával.

Nyitott sisakban esni nem jó dolog. Semmi nem védi az arcod, beleértve a szemed és a fogad, amit – tökéletesen – hiába akarnál pótolni, miután megtörtént a baj. Mi több, még esned sem kell: elég egy autó kerekéről felverődő kő, és máris belekóstolhatsz, hogy mint éreznek a hanyag paintball- vagy airsoft-harcosok, akik maszk nélkül mennek a csatatérre.

A sisak annyit ér, amennyit az arcodból véd

A Bikers Technél nem voltak restek, és bemutatták, hogy a sisak mely része kap ütést eséskor (Az adatok forrása Dietmar Otte munkája volt – kösz a kiegészítést, Nickmack!). Nos, rossz hírünk van a nyitott – vagy felnyitható és úgy is használt – bukó híveinek, ugyanis a vezető álla és homloka van leginkább veszélyben. Nézzétek csak!

Az áll és a homlok „kapja a legtöbbet, az oldalsó és hátsó részt érő ütések szinte elenyészőek mellettük”

Az ütések több mint fele, 52,9 százaléka ott éri a fejet, ahol a nyitott fejvédők pont semmit nem védenek, vagyis az állon és a homlokon. Ha valaki esetleg kételkedne, hogy a felnyitható sisakok nem tartoznak ide, kérem, olvassa el a hozzászólásokat – akad ellenpélda több is, ráadásul egyenesen a mentőktől.

Értem, hogy egy klasszikus café raceren vagy trendi robogón bután mutat a zárt sisak, de ez nem stílus vagy divat kérdése. A díszesen varrt nyereg és a kormányvégtükör az dizájnelem, a bukó meg életmentő felszerelés.  Ha sisakot választasz, jusson eszedbe a régi mondás, amit immáron a számok is alátámasztanak: annyit ér, amennyit az arcodból véd!

Kapcsolódó: Az öt leggyakoribb bukósisak-tévhit

Continental 2019