Olvasói: a motoros akkor is felelős, ha vétlen

Olvasói: a motoros akkor is felelős, ha vétlen

- Kategória: Vélemény
16

Márta levelében van némi igazság, de a hétvége eseményei nem őt igazolják...

Kedves Motorosok! Én nem motorozok (robogóm viszont van). Ezért kicsit rálátok arra, mi folyik az utakon két keréken. Lépten-nyomon hallom, hogy szajkózzátok: a karambolok 70 (néhol 80-90) százalékáért az autóvezetők felelnek. Hadd világosítsak fel mindenkit: a jog oldaláról vizsgálva így van, de nem ez az igazság.

Attól, hogy vétlen, még nem szabályos!

Tegyük fel, hogy városban jön egy motoros hatvannal. Kikanyarodnak elé, belecsapódik, elesik. A bíró megállapítja, hogy 50-nel is belement volna, mert nem volt ideje fékezni. Hurrá, győzött az igazság, győzött a motoros! Kérdem én: ha egy ilyen kereszteződéshez közelít, miért nem lassít negyvenre, ha látja, hogy a kocsi kihajthat elé? Nincs ennyi túlélési ösztön benne?

Már csak saját épségetek miatt mondom, hogy nem elég vétlennek vagy szabályosnak lenni - vezessetek úgy, hogy mások hibáit is kivédhessétek!

Jó utat mindenkinek!

Márta

Kedves Márta!

Mint a defenzív vezetés híve, egyetértek azzal, amit mondasz. Igenis tenni kell a biztonságunkért, és mások helyett is óvatosnak lenni. Ugyanakkor a levél többi része már-már áldozathibáztatás, hiszen azt mondod, hogy minden kereszteződés előtt lassítsunk negyvenre, ha nem akarjuk, hogy elüssenek minket. Lássuk be, ez nem életszerű, egy nagyvárosban aligha lehet így közlekedni.

Nem lenne igazságos, ha elhallgatnánk, hogy még mindig sok a vezetéstechnikai hibából adódó motoros baleset. Itt éppen Besenyőtelken helyszínelnek, ahol tegnap életét vesztette a motoros, amikor egy villanyoszlopnak ütközött

Évente 1300-1400 motoros sérül meg közlekedési balesetben. Ennek szűk fele egyszerű elcsúszás, míg a többi, a nagyjából 700 eset másik járművel ütközés. Ha felére csökkentetnénk az autósok által okozott karambolokat, minden évben két-háromszáz motoros kórházi kezelését, baleseti kártérítését úszhatnánk meg - hát nem lenne jobb mindenkinek?

Arról nem beszélve, hogy az elmúlt egy napban két olyan súlyos baleset is történt, ahol megint az autós hibázott és a motoros húzta a rövidebbet. Ma a 8-as úton hajtottak ki egy suzukis elé, tegnap Gyenesdiáson pedig a parkolóból indult el úgy a citroenes, hogy közben fellökte a közeledő Yamahát.

Motor elé hajtott egy Suzuki Jánosházánál

Közzétette: 112 Emergency Press Hírügynökség – 2019. július 7., vasárnap

Autós gázolt motorost a híres-hírhedt 8-as úton

Ha ennyi a baj, mi a megoldás?

Mi sem vagyunk bűntelenek, de ezek után szerintem kár a motorost hibáztatni, aki ötvennel megy városban. Inkább az autó- és motorvezető-képzést kéne alaposan megreformálni, hogy valódi vezetéstechnikai tudást adjon, és

- az autósok felelősebben közlekedjenek, valamint jobban figyeljenek a motorosokra,

- a motorvezetők tudatosan cselekedjenek vészhelyzetben, amivel sok önhibából fakadó vagy más által okozott balesetet megúszhatnának.

Tudom, ez utópia, hiszen így sincs elég oktató. Vagyis a gyors és egyszerű megoldás, hogy elinduláskor, kanyarodáskor tessék alaposan körülnézni, és nem elütni szegény motorost - jöjjön az ötvennel vagy hatvannal városban.

Képek: Police.hu

Continental 2019

Facebook Comments