Ötven éve mutatták be a Szelíd motorosokat – nézzük együtt újra!

Ötven éve mutatták be a Szelíd motorosokat – nézzük együtt újra!

- Kategória: Cikkek, Közélet

Elképesztő siker: Dennis Hopper filmje alig félmillió dollárból készült, és 60 millió dollárt hozott a konyhára…

 

Szelíd motorosok (eredeti címén: Easy Rider) egy 1969-ben készült amerikai film, amelyet Peter Fonda, Dennis Hopper és Terry Southern írt. Peter Fonda készítette és Dennis Hopper rendezte, sőt Fonda és Hopper játszotta a két motorost is, akik Los Angelesből New Orleans felé utaztak.

Easy riders – valódi mérföldkő a filmezésben

Korszakalkotó film, amely feltárja a társadalmi „tájat”, valamint a problémákat és feszültségeket (mint például a hippimozgalom, a kábítószerhasználat és a kommunális életmód kialakulása) az Egyesült Államokban az 1960-as években. Érdekesség, hogy valódi drogokat használtak a felvételek során, hogy még hitelesebb legyen a film – áll a Wikipedia bejegyzésében.

Azt mondják, ez nem hagyományos film, hanem egyfajta folyton változó tükörkép. Ha öt-tízévente megnézed, mindig mást fog mutatni neked… (Ha nem indul el automatikusan, ide kattintva nézheted meg online a filmet)

Éppen ötven éve, 1969. július 14-én mutatta be a Columbia Pictures a filmet, amit körülbelül 400 ezer dollárból forgattak, 60 millió dollárt hozott világszerte. A kritikusok dicsérték a filmet, a rendezést, az írást, a zenét, a látványt és a hangulatot – s joggal. Mi is büszkék lehetünk rá, hiszen Kovács László, kiváló operatőrünk felvételei miatt lett ilyen látványos, és felejthetetlen a film.

Continental 2019

Facebook Comments

Válasz