Szabályos lesz a leállósávon motorozni?

Szabályos lesz a leállósávon motorozni?

- Kategória: Hírek
10

Egy külföldön már működő, mégis szokatlan ötlettel állt elő az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A nyári hétvégéken a leállósávot is megnyitnák a közlekedők előtt az M7-esen, hogy csökkenjen a torlódás a Balaton felé.

Németországban már korábban bevezették ezt a rendhagyó megoldást, hogy a szezonként csak 20-30 napon át igazán zsúfolt szakaszokon gördülékenyebben haladjon a forgalom. Elvben ez csökkentheti a dugókat, hiszen másfélszeresére növeli a kapacitást, ám számos kérdést felvet.

Mi lesz a lerobbant és besoroló kocsikkal?

Ha valaki lerobban - márpedig a nyári kánikulában ez mindennapos látvány -, akkor a leállósávból visszasoroló kocsik még tovább növelnék a torlódást a pályán.

A gyorsítósávok hiánya lehet a legnagyobb probléma a leállósáv megnyitása után (Kép: MTI)

Az sem szerencsés, hogy a benzinkútról, pihenőből vagy bekötőútról érkező kocsiknak nem lenne helye felgyorsítani, bár Olaszországban eleve csak pár méter a gyorsítósáv hossza, szóval ez inkább megszokás kérdése. A legfontosabb pedig, hogy a teherautók, kamionok egyáltalán elférnének-e a leállósávon, hiszen értelemszerűen nekik oda kéne kisorolni az eddig használt külső sáv helyett.

A leállósávon haladást hatszámjegyű bírsággal „jutalmazzák”, szóval nem érdemes kockáztatni, amíg meg nem nyitják az autósok, motorosok előtt

Mindenesetre az ötlet érdekes, és kár lenne legalább egy éles próba előtt elvetni. Sajnos a Minisztériumban úgy nyilatkoztak, hogy egyelőre csak elméleti lehetőségként kezelik a leállósávok hétvégi megnyitását, vagyis napirenden van az ötlet, de a gyakorlati megvalósításra még várnunk kell.

(Nyitókép: MTI)

Continental 2019