Olajozzam vagy fújjam? – III. rész – Mennyit spóroltam a láncolajozóval?

Olajozzam vagy fújjam? – III. rész – Mennyit spóroltam a láncolajozóval?

- Kategória: Kiemelt cikk
15

Három éve használom a láncolajozót, és minden túlzás nélkül csak egy szóval tudom jellemezni: csodálatos.

Az enyémhez hasonló, 150-160 lovas motorokon általában 20-30 ezer kilométert bír ki egy láncszett, aminek a cseréje munkadíjjal együtt nagyjából hatvanezer forintba fáj D.i.D lánccal és JT lánckerekekkel. Nos, jómagam már 42 ezret mentem a szettel, vagyis bőven cserés lenne, de így, hogy fent van az olajozó, még csak nem is feszítettem rajta!

„Szinte hihetetlen, hogy ezt a pár apróságot beépítem, és talán örökre elfelejthetem a lánchajtás összes nyűgjét.” Ezt írtam három éve, és azóta kiderült: tényleg így van

Eddig tehát jól állunk, még ha tudom is, hogy a láncszett az élettartama végén kezd igazán gyorsan nyúlni, és ekkor kell majd gyakrabban állítani. Mindenesetre a Scottoiler öt-hatszoros élettartamot ígér, ami szerintem túl szép lenne, de a három-négyszeres futásteljesítmény, azaz a százezer kilométer simán elképzelhető.

Mennyit spórolsz a láncolajozóval?

Korábban gondos ápolás mellett nagyjából harmincezrenként kellett láncszettet cserélnem, ami szerintem átlag feletti érték egy ekkora motoron. Szezononként, nagyjából öt-hatezer kilométerenként fogyott el egy-egy doboz láncspray, összesen öt-hat doboz a lánc élettartama alatt. Ebből rövid agymunka után kijön, hogy hozzávetőleg 75 ezer forintba került felszereléssel, fújással együtt egy-egy szett, tehát tízezer kilométerre vetítve 25 000 forintos költséget jelent.

A te láncod és felnid is ilyen tiszta? Ha nem, akkor ideje váltanod...

Ezzel szemben a láncolajozót – akciósan – 22 ezerért vettem, de bármikor megáll 30-35-ből. Mások spórolnak, variálnak a beletöltött kenőanyaggal, de szerintem a gyári Scottoiler is olyan olcsó (20 euró/liter), hogy nincs értelme ezen garasoskodni. Egy liter – jól beállítva – vagy harminc-negyvenezer kilométerre elég, tehát az olajozó és az utántöltés eddig bő harmincezerbe került, cserébe viszont nem kellett megint láncszettet cserélni hatvanért, sőt még nem is kell egy darabig. Ha tegyük fel, csak háromszorosára növeli a Scottoiler az élettartamot, akkor is százezer kilométer után kell láncot vennem, és közben rálocsolni két liter olajat - kézzelfogható a megtakarítás.

Sokkal olcsóbb, mint a láncspray, de nem ez a lényeg

Újabb fejszámolás: ilyen hosszú távon úgy 15 ezerbe kerül az olaj és hatvanezerbe a láncszett, az annyi mint 75 ezer forint százezer kilométerre. Komoly fegyvertény: az eredeti 25 000 Ft/10 000 km költség 7500 forintra csökkent. Beleszámolhatnánk magát az olajozót is (úgy 10 000 Ft/10 000 km jönne ki), de a gép átszerelhető másik motorra és/vagy eladáskor növeli a gép értékét, vagyis nem célszerű beleszámolni.

Tovább tartott a beépítés, mint vártam, de így is megérte rászánni az időt

Ráadásul ez a spórolás szinte mellékes, pedig százezrenként úgy 150 rugó marad a zsebben, de a valódi előny, hogy mindig tiszta a motor. Nem ragad a felni és az idom a poros, odatapadt láncspray-től, és ha van is egy-két pötty a keréken, sima ronggyal egy másodperc alatt eltávolítható.

Tiszta motor és százezer kilométer egy szettel? Csak előnyei vannak az automatikus láncolajozónak...

Akárhogy is, nekem bejött, és neked is csak ajánlani tudom a láncolajozót – sok időt és energiát spórolhatsz vele, a költségekről nem is beszélve.

Continental 2019