Harley-Davidson LiveWire - Lopakodó, mint egy vadászgép

Harley-Davidson LiveWire - Lopakodó, mint egy vadászgép

- Kategória: Kiemelt cikk
0

Néhány hét múlva Magyarországra is megérkezik a Harley-Davidson első elektromos modellje, a LiveWire. A hazai forgalmazó már most kipróbálhatta, mit tud a rendhagyó gép, sőt be is számolt róla.

- Elindulás után az első, ami feltűnik, hogy milyen elképesztően erős a motor, pedig külseje nyugalmat sugároz, a zen izgalmát nyújtja egy villámgyors kétkerekűben. Mikor gázt adsz, késlekedés nélkül, fordulatszámtól függetlenül brutálisan gyorsul a motor, állandóan elérhető, 115 Nm-es forgatónyomaték repíti előre.

Fogadjunk, még egyik Harley-n se láttál még ilyen műszert!

Mit jelent ez számokban kifejezve? A motor maximális fordulatszáma 15 000/perc, végsebessége 176 km/h, és öt másodperc alatt ugrik 130 km/órára! Persze nem is csoda, hiszen 115 Nm-es forgatónyomatéka bármelyik ezres motornak becsületére válna.

Mint egy vadászgép: a Harley-ra is tökéletesen illik a Lopakodó név, hiszen hangtalanul suhan, és öt másodperc alatt gyorsul 130 km/órára

A teljesítményhez méltó felfüggesztés és fékrendszer került a H-D alá, nevezetesen Showa villa és központi rugóstag vasalja ki az úthibákat, míg a motor megzabolázását Brembo Monoblock féknyergekre, kanyar-ABS-re és Reflex Defensive Rider System fékerőelosztóra bízták a mérnökök.

Mennyi az annyi? a Harley-Davidson LiveWire számokban

A villanymotoroknál az egyik legfontosabb kérdés a hatótáv és a töltési idő. Nos, a Harley-ban a Samsung által gyártott, 15 kWh-s RESS lithium-ion akkumulátor adja az energiát, ami azért nagy szó, mert jelenleg ez a motorpiac legnagyobb kapacitású akksicsomagja.

Azknak sem kell aggódni, akik alacsonyabbra nőttek, mert a nyeregmagasság mindössze 780 mm, a motor pedig kifejezetten karcsú

Gyorstöltéssel 60 perc alatt feltölthető 0-ról 100%-ra, és ezzel óvatosan haladva 235 kilométert lehet megtenni, míg sportfokozatban nagyjából feleződik a hatótáv.

105 ló és 115 Nm gyorsítja a 250 kilós LiveWire-t

Persze cserébe kimagasló gyorsulást nyújt: három másodperc alatt ugrik álló helyzetből százra. „Iszonyúan jól gyorsul és kellemes a fék. Én mint öreg Harley-s úgy játszottam vele, mint egy gyerek.” – számolt be mosolyogva Dobai Attila az első találkozásról.

Te is megcsodálnád az első elektromos Harley-t? Írd be a naptárba: 2019. október 12-13. - Harley-Davidson LiveWire nyílt nap a Harley-Davidson Budapestnél, ahol élőben is megismerkedhetsz a modellel.

Képek forrása: Harley.hu

Continental 2019