Még az üzemeltetők sem tudják, mi van az elektromos robogókkal?

Még az üzemeltetők sem tudják, mi van az elektromos robogókkal?

- Kategória: Vélemény

Már kezdtünk örülni, amikor ma reggel befutott hozzánk az Ogremobilok tulajdonosának levele, majd jött a feketeleves…

 

– Végre egy jól összeszedett, értelmes levél! – kiáltottunk fel egy emberként, mikor elolvastuk az Ogre & Co vezetőjének, Tóth-Báló Tamásnak a sorait.

ogre mobil
Ha saját erejéből, pedálozás nélkül halad, akkor nem lehet villanybringa. A több mint negyvennel hasító, 40-50 kilométeres hatótávú Ogre is segédmotor, tehát nem vezetheted sisak és jogsi nélkül

Röviden arról ír, hogy az e-robogózás pont olyan felelősséget kíván a vezetőtől, mint bármelyik kismotor, vagyis sisak nélkül, spiccesen vagy járdás semmiképpen ne közlekedj a bérelt géppel. Kiemeli, hogy csábító, de tilos behajtani a Budai várba és a Margitszigetre, viszont szabadon használhatod a buszsávot a 1,5 kW-os teljesítményű robogókkal. Külön jó pont érte, hogy bemutatja a szabályos járdán parkolást: hagyj másfél métert a gyalogosoknak, babakocsiknak, és ne állj be az üzletek bejárata elé – példás.

Mit keresel a járdán, Ogre Mobil?!

Egy egész bekezdést szentel annak, hogy a negyvennel suhanó járgány milyen veszélyes a gyalogosokra, ezért a bérlőnek semmi keresnivalója a járdán. Le a kalappal, végre nem a „Bulizz, Egyszer Élsz, Yolo!” hívószavakkal népszerűsítik a szolgáltatást, sőt pont ellenkezőleg: a felelősségteljes, szabályos közlekedésre buzdítanak.

ogre mobil
Külön részt szenteltek a bemutatóban a szabályos járdán parkolásnak

Pont emiatt kár, hogy ordas baki csúszott az irományba:

A KRESZ szerint lakott területen kívül láthatósági mellényt kell viselnie a segédmotoros kerékpár vezetőjének – ami nem része a felszerelésnek -, ezért az Ogremobillal nem hagyhatod el Budapestet.

Ez egyszerű városi legenda, s hogy mennyire elterjedt, az remekül példázza, hogy még az e-robogók üzemeltetői is eszerint járnak el, holott semmi köze a valósághoz. Viszont ez jó alkalom, hogy tisztázzuk, miért gondolják sokan, hogy csak sárga mellényben lehet robogót vezetni? Ezt írja a 2010-ben módosított KRESZ:

54. § Kerékpárok és segédmotoros kerékpárok

(6) A kerékpárt hajtó személynek – lakott területen kívül – fényvisszaverő mellényt vagy ruházatot kell viselnie – tehát ez a bringásokra vonatkozik, az önerőből közlekedő e-kerékpárokra és robogókra nem, mivel azok segédmotorok (ezért sisak és biztosítás kell rájuk, nem mellény.)

ogre mobil
Gyakori tévhit, hogy lakott területen kívül sárga mellényt kell viselni a segédmotorok vezetőjének. Szerencsére a KRESZ-ből pár másodperc alatt kiderül, hogy ez csak városi legenda…

Szóval robogózz nyugodtan a saját gépeddel a városon túl is, és ne aggódj azon, hogy nem viselsz sárga mellényt, mert az csak bringára kell. Ha pedig e-robogót bérelsz, fogadd meg Tamás sorait – attól, hogy éppen nyaralsz és nem a saját motorodon ülsz, még ugyanúgy vonatkoznak rád a szabályok.

Képek: Ogre & Co

Continental 2019

Facebook Comments

2 Comments

  1. “ne aggódj azon, hogy nem viselsz sárga mellényt” írja a cikk!
    Lehet, hogy más véleményed lesz majd mikor az ólomszállító kamion vezetője nem vesz észre, és hirtelen 10 négyzetméteresre vasal! 🙁
    A sárga mellény kevésbé korlátoz a mozgásban mint a hullazsák!

    1. Én nagymotoron is hordok, de ettől még nem kötelező, és főként nem tilos városon kívül robogózni.

Válasz