Bajna-Héreg: az elátkozott 17-es kilométerkő

Bajna-Héreg: az elátkozott 17-es kilométerkő

- Kategória: Hírek
18

Ha a harminc kilométeres szakaszon a balesetek fele (!) egy kanyarban történik, akkor ott valami nincs rendben… Annyi a galiba arrafelé, hogy már rendőrök is megjelentek – ez lesz az új Csesznek?

– Az ország távolabbi részéből is sok motoros választja a 1119-est, de azt nem tudják, hogy milyen sebességgel járhatják be az utat. Ezt támasztják alá az utóbbi napokban történt balesetek is – áll a rendőrség mai, kifejezetten motorosoknak szóló közleményében.

Egyre több a baleset Bajna és Héreg között

Idén októberig huszonöt személyi sérüléssel járó baleset történt a 1119-es úton, ezek közül nyolc Bajna és Héreg között, a legveszélyesebb útkanyarulatban, a 17-es kilométerszelvénynél volt. Az utóbbiak mindegyikét motoros okozta, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy további öt motoros úgy sérült meg a 1119-esen, hogy vétlen volt az ütközésben.

Nyolc motorbaleset történt idén Bajna és Héreg között a 17-es kilométernél – mindegyik oka a túlvállalt tempó, a gyorshajtás volt. Arra sem foghatjuk, amit oly sokszor emlegetnek a motorosok, hogy ez egy „trükkös” kanyar, hiszen nem törik meg, csak kissé beszűkül az ív. Ráadásul erre hatalmas tábla hívja fel a figyelmet… 

Csak az elmúlt hétvégén négy motoros szenvedett balesetet Héreg közelében. Előbb szombaton sodródott át a szembejövő sávba egy motor abban a bizonyos „17-es kanyarban” és nekiment a szembejövőknek – itt ketten sérültek meg. Sajnos aki a szemből érkező, vétlen motoros mögött ment, már nem tudta elkerülni az ütközést: vészfékezés közben elveszítette az uralmát a gép felett és elesett, de szerencsére neki nem lett baja.

A szombati ütközés következményei: beszédes, hogy a balesethez először érkező motoros sem úszta meg esés nélkül – olyan hirtelen lassított, hogy elcsúszott a motorral. Ilyenkor újra felvetődik, hogy miért is nincs (valódi) vészfékezés- és kikerülés-gyakorlat a motorvezetői képzésen…

Alighogy elcsomagoltak a helyszínelés után, máris mehettek vissza a zsaruk, ugyanis újabb motoros hibázott – ő egy balkanyarban sodródott ki, majd hajtott jobboldali árokba.

Egyre több az autós az úton

A bajt tetézi, hogy az autósok is „odaszoktak”, és valami kifürkészhetetlen okból azt hiszik, hogy rácáfolhatnak a fizikára és gyorsabbak lehetnek a motoroknál. Őket is szigorúan ellenőrzi a yard, és van is mit – nem ritkák a 140-150 km/órás gyorshajtások.

Az autósok is Bajna-ringnek nézik a helyet? Egyre több a szabálytalankodó és/vagy balesetet okozó sofőr a 1119-esen

Közhelyesnek tűnik, de a rendőrök most is csak azt tudják mondani a motorosoknak, amit korábban: csak felkészített géppel és a saját tempódban vágj neki a túrának! Ne azt nézd, mennyivel mennek a többiek, mert rendre ebből születnek az ilyen buta kicsúszások, mint az idén történt huszonöt (!) ütközés a bajnai szerpentinen.

Kapcsolódó anyag: Így motorozz ismeretlen úton, beláthatatlan kanyarokban

Continental 2019