Új KRESZ: Viszlát, járdán, fülhallgatóval rollerezők!

Új KRESZ: Viszlát, járdán, fülhallgatóval rollerezők!

- Kategória: Hírek
11

Végre itthon is rendezik a rollerek helyzetét, de ennek aligha örülnek majd a bérlők és tulajdonosok. Az új szabályok egyértelmű helyzetet hoznak és komoly szigorítást jelentenek.

- Az elektromos rollerekre, Segwayekre egyelőre nem vonatkozik a KRESZ, ezért hónapokon belül módosíthatják a jogszabályt. Egyértelmű: a gyalogosok jogosan kérik, hogy az elektromos rollerrel ne száguldozzanak a járdán – mondta el Révész Máriusz InfoRádiónak.

Rollerek: Fejlődik a technika és a KRESZ is

Szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton - tette hozzá, azt is megemlítve, hogy reményei szerint már a következő szezonban életbe lépnek az új rendeletek.

Komoly gond, hogy tucatszám rohangálnak rollerek a városban, de nincs kötelező biztosításuk, ezért ütközés után csak a vezetőn hajthatja be a károsult a javítás összegét

További égető probléma, hogy csak áttételesen szabályozza a KRESZ, hogy viselhet-e fülhallgatót a vezető, így ezt is pontosítják az új rendeletekben.

Bezzeg nyugaton?

Nyugat-Európában már előrébb járnak a szabályozásban, de ez sem hozott megoldást. Németországban ugyanis június óta motoros járműként tartják nyilván a rollereket, vagyis hasonló szabályok vonatkoznak rájuk, mint a segédmotorokra.

Sokkal részletesebb, a ma életszerű helyzeteket (pl. fülhallgatóval járdán rollerezés) is szabályozó KRESZ jöhet 2020-ban

Ennek dacára továbbra is félvállról veszik a bérlők a jogsi és a piás vezetés kérdését: csak az Oktoberfesten négyszáz részeg rollerest igazoltattak a zsaruk és több mint 250-nek be is vonták a jogosítványát.

Képek: MTI/Balogh Zoltán és Hegylakók Motoros Magazin/Pulai László

Kapcsolódó anyagok: Rendőrségi állásfoglalás az e-bringákról, rollerekről

Continental 2019